Een cursus afdingen in Marrakesh

Redactie Lonely Planet

De levendige soeks van Marrakesh barsten van de prachtige hebbedingen om mee naar huis te nemen; geurige kruiden, prachtige lantaarns en kleurrijk aardewerk, om maar een paar te noemen. Het zou je een berg geld kunnen kosten, maar met deze simpele tips voor afdingen krijg je voor je aankopen een eerlijke prijs. Vergeet niet ruimte over te laten in je koffer!

Wat je van tevoren moet weten

Marrakesh is het kloppende hart van Marokko; handelaren vanuit het hele land komen hiernaartoe, velen hebben bij hun woonplaats ook hun werkplaats.Verschillende soeks specialiseren in verschillende producten, zo zul je bijvoorbeeld in de Souq Haddadine smids aan het werk zien en kun je direct bij ze kopen. Marrakesh is vooral geroemd om de kruiden, die lokaal worden geproduceerd. Ook is er een grote Berber-invloed op de markten. De rijke cultuur van dit nomadische volk in het Atlasgebergte en de Sahara zie je overal terug in producten als kleurrijke broodmandjes, handgeweven tapijten en zilveren sieraden - soms rechtstreeks van de Berbers afkomstig.

Het is een chaotische, levendige boel in de soeks van Marrakesh, en hoewel de kraampjes zich veelal buiten bevinden zijn de stegen en straatjes wel overdekt. GPS werkt hier niet geweldig dus je geef je eraan over en verdwaal - letterlijk - in de soek. Verwacht felle kleuren, sterke geuren en veel geluid; iedereen met een kraam zal naar je roepen om aandacht. Dat kan best frustrerend zijn, maar onthoud dat de competitie heel groot is, en deze mensen leven van hun handel. Blijf dus altijd vriendelijk, loop voorbij met een glimlach en schud je hoofd als je niets wil kopen, of geef als je ergens rondkijkt aan dat je het zult laten weten als je iets gekozen hebt, of dat je even tijd nodig hebt om te kijken.

Bedrijvigheid in de soek van Marrakesh | Foto: Starcevic / iStock

Hoe moet je afdingen

Tenzij je een doorgewinterde expert bent is het makkelijker om de winkeleigenaar eerst een bedrag te laten noemen. Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid een absurd hoog bedrag. Jij reageert vervolgens met een bedrag dat zo laag is dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Jij voert je bod steeds op met 1 a 2 euro, en de handelaar haalt van zijn bod steeds 5 à 10 euro af. Voor een sjaal vragen ze bijvoorbeeld 40 euro, jij reageert dat je ‘m alleen voor 3 euro meeneemt. Uiteindelijk komt de prijs van de sjaal waarschijnlijk uit op 5 tot 10 euro.

Afdingen wordt makkelijker als je meerdere items koopt. Een enkele sjaal kun je misschien voor 7 euro meekrijgen, maar vier sjaals krijg je sneller voor 5 euro per stuk mee.

Het is belangrijk om niet agressief te worden. Als de verkoper je niet de prijs geeft die je wilt, loop dan weg. Waarschijnlijk geeft dat de doorslag om toch een lagere prijs te krijgen, en zo niet, dan zijn er nog genoeg andere winkels om te proberen. Het is ook niet gepast om een prijs overeen te komen, om vervolgens van gedachten te veranderen en de aankoop niet te doen.

Voel je niet bezwaard, zeker in het begin, over het afdingen. Het is de cultuur van Marokko, het wordt verwacht, en het is een ervaring op zich. Als je door minder toeristische delen van de stad wandelt hoor je locals ook onderhandelen in het Frans of Arabisch, terwijl ze manden dragen om hun boodschappen in te vervoeren. Het grootste verschil zijn de producten: ketels, ventilators, stapels t-shirts en spijkerbroeken.

Openingsfoto: Astalor / iStock