Duurzame treinreis: Rocky Mountaineer, Canada

Redactie Lonely Planet

Om de pracht van de woeste Canadese Rocky Mountains te behouden, heeft de Rocky Mountaineer-trein stappen gezet om de CO2-uitstoot te verminderen en meer te recyclen aan boord. Ook wordt er samengewerkt met organisaties die de plaatselijke wilde dieren beschermen.

West-Canada is een werkelijk wild landschap – ondoordringbare regenwouden, brullende gletsjerrivieren en in de Canadese Rockies scherpe granieten pieken die uittorenen boven diepe valleien vol elanden, wapiti’s, adelaars en grizzlyberen. Deze regio werd ooit verkend door First Nations-volkeren, ruige bandieten en ambitieuze zakenlieden. Het landschap lonkt nog altijd voor woeste vrijbuiters op zoek naar een avontuur – en met de Rocky Mountaineer kun je het comfortabel en in luxe ervaren.

Op drie verschillende routes reflecteren de plaatsnamen de ruwheid van het landschap. Je hebt Hell’s Gate aan de rivier de Fraser – waar elke minuut bijna 750 miljoen liter water door een smalle doorgang slaat – maar ook Avalanche Alley, Painted Chasm en Jaws of Death Gorge. Een paar routes leiden door de legendarische Spiral Tunnels, waar de spoorlijn twee keer compleet omkeert terwijl hij in een stel gigantische lussen door het gebied kronkelt, dat bekend staat als The Big Hill.

Terwijl de trein de bergen in klimt is de omgeving niet te evenaren. Je toert langs buitenaardse hoodoo’s (aardpiramides) en hoge bruggen. Je kunt in de openluchtwagon stappen voor een onbelemmerd zicht en een teug frisse berglucht terwijl je de Continental Divide oversteekt of langs de oevers van helderblauwe rivieren met schuimende golven scheert. Rotsachtige toppen, vaak met sneeuw bedekt, staren uit over glinsterende meren terwijl de sporadische lokale bewoner je vrolijk toezwaait. Het is niet moeilijk te zien waarom dit spoor op zoveel bucketlijsten staat.

Openingsbeeld: Pete Seaward/Lonely Planet 

Reizen met de trein is aantoonbaar beter voor het milieu dan vliegen of autorijden, en de Rocky Mountaineer neemt zijn verantwoordelijkheden in duurzaam toerisme serieus. De trein draagt bij aan de bescherming van de gebieden waar hij doorheen rijdt en maakt zorgvuldig gebruik van grondstoffen – onder meer door zijn CO2-uitstoot te verlagen. Bovendien doneert The Rocky Mountaineer jaarlijks aan het National Greening Programme van Tree Canada; sindsdien zijn er ruim 13.500 nieuwe bomen geplant in British Columbia. Daarnaast heeft de onderneming de handen ineengeslagen met organisaties die de natuur en wilde dieren beschermen en lokale culturen in ere houden.