Duurzame stad: Göteborg

Redactie Lonely Planet

Duurzame initiatieven schieten overal uit de grond in Göteborg, de een-na-grootste stad van Zweden, waar ze ambiëren in 2030 compleet fossielvrij te zijn.

Zweden zijn niet zulke opscheppers dus wij doen het wel even: Göteborg verdient veel lof met zijn eeuwige eerste plaats op de Global Destination Sustainability Index. 95 procent van de hotels zijn gecertificeerd groen, 97 procent van het ov rijdt op hernieuwbare energie en eco-labels worden bij restaurants geëtaleerd als grootse prijzen.

Natuurlijk is het niet altijd zo geweest. Het heeft de ruwe zeehaven decennia gekost om van een industriële grootspeler te transformeren tot een voedingsbodem voor innovatie waar oude pakhuizen nieuw leven krijgen als foodhallen, ketelhuizen worden omgetoverd tot kunstgalerijen en slachthuizen veranderen in stadse wijnhuizen. De overblijfselen van het ruigere verleden worden plotseling canvassen voor nieuwe ideeën.

De toenemende allure heeft gezorgd voor een enorme groei in de populatie van Göteborg, die de komende 15 jaar naar verwachting met een derde zal toenemen. Gelukkig heeft de stad zichzelf voor zijn 400ste verjaardag in 2021 een nieuw openbaar park cadeau gedaan, die Göteborgs toewijding aan bereikbaarheid onderstreept. In het Jubilieumspark kan iedereen badderen in het drijvende zwembad, zonnebaden op het artificiële strand of voedsel laten groeien in de gratis stadstuin. Daarnaast is er ook een opvallende sauna boven het water – de kleedruimtes werden gemaakt van 12.000 gerecyclede flessen.

Shoppen zonder schuldgevoel? In Göteborg vind je duurzame merken als Nudie Jeans, waar je bij elke broek de garantie krijgt op gratis reparaties voor de rest van je leven. Thrive, een andere spot voor slow-fashion, koopt alleen merken in die arbeiders een menswaardig loon betalen, gifvrije materialen gebruiken én super stijlvolle kleren maken.

Strijk neer in Gothia Towers – met 1.200 kamers het grootste hotel in Europa, met een “zeer goed”-beoordeling van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM – en drink cocktails gezoet met honing van de bijenstal, eet maaltijden met ingrediënten die op de daktuin zijn verbouwd, en ontspan in de spa op de 20ste verdieping, die draait op windenergie. Bovendien staat het hotel pal voor het duurzame pretpark Liseberg, het grootste in Scandinavië.

Openingsbeeld: Mikael Tigerström / Getty