Duurzame overnachting: Nieuw-Zeeland Hapuku Lodge & Tree Houses

Redactie Lonely Planet

Als creatie van een familie culinair bevlogen architecten net buiten Kaikoura, een klein kustdorp met een groot, milieubewust hart, was Hapuku Lodge & Tree Houses voorbestemd om speciaal te worden. De luxe lodge met zijn twee op de natuur geïnspireerde suites kwam in 2003, maar de vijf boomhuizen van vier jaar later maakten Hapuku echt bijzonder. Ze zweven 10 meter boven de grond en kijken uit over de toppen van 100 jaar oude kanukabomen van het Seaward Kaikouragebergte en de Grote Oceaan. 

Het hele complex is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid – een speerpunt in Kaikoura, een zero waste-gemeenschap die in 2007 plastic zakjes verbood en regelmatig wordt gecertificeerd door EarthCheck. Het heerlijke diner is inbegrepen en omvat verse streekproducten en vis, waaronder Kaikoura’s beroemde rivierkreeft, en hertenvlees – naast een eigen biologische groentetuin en olijfbomen heeft Hapuku ook een hertenboerderij. 

Er zijn allerlei activiteiten met een lage impact, waaronder strand- en botanische wandelingen, zwemmen in het met zonne-energie verwarmde zwembad en mountainbiken. Ook surfstrand Mangamaunu en de zeewonderen van Kaikoura liggen dichtbij. Het beste van alles is dat Hapuku bomen plant ter compensatie voor de retourvluchten naar Nieuw-Zeeland, waar je ook maar vandaan komt.

In de buurt

Hou je van zeedieren? Dan is Kaikoura echt iets voor jou (whalewatch.co.nz). Het werd op de toeristische kaart gezet door lokale walvisspotters in 1987 en is nog steeds een van de beste plekken ter wereld om allerlei walvissoorten te zien, of te zwemmen met pelsrobben en enorme groepen bonte dolfijnen.

Tweepersoonskamer vanaf €515 halfpension; hapukulodge.com 

Openingsbeeld: Justin Foulkes