Duurzame fietsroute: Virginia Mountain Bike Trail

Redactie Lonely Planet

Hier vind je ruim 800 kilometer aan mogelijkheden voor bikepacken (een combinatie van backpacken en toeren met de fiets) – maar je komt er niet zonder modderspetters vanaf. Het Virginia Mountain Bike Trail is een avontuurlijke tocht door prachtige landschappen van de zuidelijke VS, waarbij je botten lekker door elkaar worden geschud.

Vanaf zijn rug lijken de pieken en bergkammen van de Blue Ridge Mountains in Virginia te stijgen en dalen als een woeste zee. De Cherokee noemden deze massieve, smalle bergketen Shaconage (Plek van de Blauwe Mist), naar de indigokleurige waas die over de met dennen begroeide toppen neerdaalt; het pioniersinzicht van de mountainbiker Chris Scott maakte van dit indrukwekkende gebergte een van Amerika’s fijnste bikepackroutes.

Deze inwoner van Virginia en zijn vrienden verbonden zo’n 775 kilometer aan singletrack-routes, grindweggetjes en bergkampaden aan elkaar, in een poging de grootse, staat-doorkruisende mountainbikepaden van Arizona en Colorado te evenaren. Het resultaat: een uitdagende tocht tussen Strasburg en Damascus, die je op de fiets kunt maken.

De Virginia Mountain Bike Trail heeft niet alleen een kwart van de beroemde Appalachian Trail opgeslorpt; het werd er uiteindelijk zelfs een soort backpack-equivalent van. Terwijl de populariteit van meerdaagse hikes blijft groeien en de prachtige vergezichten langs de Blue Ridge Parkway meer en meer bezoekers trekken, is dit vrij onbekende pad uitgegroeid tot het minst bezochte en duurzaamste outdoor-avontuur in de regio.

Hem volledig fietsen kost je ongeveer twee weken, maar enige ervaring met bikepacken is onontbeerlijk – net als een grondige planning en voorbereiding. Je krijgt er wel een hoop voor terug: de afgetekende vergezichten van eindeloze woeste bergen en kampeerplekken midden in de natuur, zonder dat je ook maar iemand tegen komt.

Voor avonturiers die nog zijwieltjes hebben is het ook mogelijk de tocht in kortere stukken op te breken. Beginners kunnen ook de omliggende Shenandoah Valley proberen, waar de plaatselijke Bicycle Coalition je op weg kan helpen langs enkele bescheidener bosroutes.

Openingsbeeld: Visit Virginia / Robert Harris