Duurzame culinaire bestemming: Griekenland

Redactie Lonely Planet

Met zijn markten vol biologisch groente en fruit, welig tierende wilde kruiden en verse zeevangst werd Griekenland zomaar de leider van ’s werelds duurzame culinaire bestemmingen. Kalí orexí (eet smakelijk)!

Griekenland staat wellicht niet bekend om het implementeren van formele initiatieven omtrent duurzame gebruiken, maar eigenlijk zijn de Grieken al jaren groen. De eeuwenoude tradities van groentes verbouwen, olijven oogsten voor zijdezachte olie en koken met tomaten, verse vis en wild groen is voor de meeste mensen de norm, of ze nu op een eiland of het vasteland wonen. Als een dorp niet al een eigen gerecht heeft, gemaakt van typische kruiden of groentes uit de omgeving, dan hebben ze wel een plaatselijke variant van een traditioneel nationaal gerecht.

Maar niets is authentieker dan de enorme porties filoxenia (gastvrijheid) die iedereen hier krijgt voorgeschoteld; het is voor de Grieken een levenswijze. Het is in hun DNA vastgelegd, en door het hele land delen gulle en gepassioneerde locals hun kennis met reizigers. Ze combineren fantastische verse gerechten met activiteiten die hen verbinden met de natuur, zoals wandelen.

Wandelaars kunnen de bergen van het eiland Kalymnos bewandelen met Kalymnos Experiences, en leren over de subtiele complexiteiten van geurige kruiden. Of neem plaats onder een historische windmolen bij Mylos Fish Restaurant op Leros, en proef er de octopuscarpaccio (die ochtend gevangen in de vissershaven). Vergeet ook de smakelijk, biologische keuken van Kreta niet.

Nadat je de hoogtepunten van de archeologische van Delphi hebt verkend, zet je je tanden in lokaal gehouden lam, verse horta (bergkruiden) en huisgemaakte desserts bij Taverna Vakhos (een restaurant zonder afval of plastic). In Mani, een afgelegen regio van de Peleponnese, kun je slapen bij het prachtige Antares Guesthouse. Neem de tijd om van het zalige ontbijt te genieten – de yoghurt, het brood en de kaastaarten worden van 100 procent lokale producten gemaakt.

Openingsbeeld: Matt Munro/Lonely Planet