Best in Travel 2021 Duurzaamheid: dit zijn de winnaars

Redactie Lonely Planet

Ontdek de fantastische mensen en plekken die het reizen transformeren en de wereld een betere plek maken – voor nu en toekomstige generaties.

 Soraya Abdel-Hadi wil mensen helpen bewustere beslissingen te nemen 

Duurzame verhalenverteller: Soraya Abdel-Hadi

Soraya Abdel-Hadi wil mensen helpen bewustere beslissingen te nemen over reizen en de natuurlijke wereld te verkennen, zelfs als ze niet ver van huis kunnen reizen.

Brisighella in de provincie Ravenna | Foto: Chiara Salvadori/Getty

Duurzaam wandelpad: Il Cammino di Dante, Italië

Een meditatief kronkelende route in de voetsporen van de goddelijke dichter van Italië; Il Cammino di Dante is een traag reisgenot, dat van zijn tombe in Ravenna naar zijn geboorteplaats in Florence loopt.

Berggorilla in Volcanoes National Park | Foto: Guenter Guni/Getty Images 

Duurzaam wildlife-programma: Rwanda

Een conservatieprogramma in Rwanda heeft geholpen de ernstig bedreigde wilde berggorilla’s te redden en creëerde al doende een blauwdruk voor duurzaam behoud van wilde dieren. 

Uitzicht op English Harbor, Antigua | Foto: Marko Korkeakoski/500px

Opkomende duurzame reisbestemming: Antigua en Barbuda

Caribische landen als Antigua en Barbuda, die aan de frontlinie staan van de invloeden van klimaatverandering, maken van duurzaamheid een prioriteit.

Rocky Mountaineer passeert Banff National Park | Foto: Pete Seaward/Lonely Planet

Duurzame treinreis: Rocky Mountaineer, Canada

Om de pracht van de woeste Canadese Rocky Mountains te behouden, heeft de Rocky Mountaineer-trein stappen gezet om de CO2-uitstoot te verminderen en meer te recyclen aan boord. Ook wordt er samengewerkt met organisaties die de plaatselijke wilde dieren beschermen.

Lekkernijen in Griekenland | Foto: Matt Munro/Lonely Planet

Duurzame culinaire bestemming: Griekenland

Met zijn markten vol biologisch groente en fruit, welig tierende wilde kruiden en verse zeevangst werd Griekenland zomaar de leider van ’s werelds duurzame culinaire bestemmingen. Kalí orexí (eet smakelijk)!

Virginia Mountain Bike Trail | Foto: Courtesy Visit Virginia / Robert Harris

Duurzame fietsroute: Virginia Mountain Bike Trail

Hier vind je ruim 800 kilometer aan mogelijkheden voor bikepacken (een combinatie van backpacken en toeren met de fiets) – maar je komt er niet zonder modderspetters vanaf. Het Virginia Mountain Bike Trail is een avontuurlijke tocht door prachtige landschappen van de zuidelijke VS, waarbij je botten lekker door elkaar worden geschud.

Grootberg Lodge was het eerste resort voor toeristen in handen van de gemeenschap in Damaraland, Namibia | Foto: Courtesy of Grootberg Loge

Duurzaam verblijf: Grootberg Lodge, Namibië

Het luxe, milieubewuste Grootberg Lodge in afgelegen Namibië helpt mee aan het behouden van de leeuw en zwarte neushoorn, door gemeenschappen te steunen.

Uitzicht op Rock Islands Southern Lagoon | Foto: howamo / Shutterstock

Duurzame eilanden: Palau

Een decennium aan progressieve wetgeving, beschermende maatregelen en beloftes van bezoekers hebben van de perfecte archipel Palau een voorbeeld voor een duurzamer milieu gemaakt.

Uitzicht over Linnestaden in Gothenburg | Foto: Mikael Tigerström / Getty

Duurzame stad: Göteborg

Duurzame initiatieven schieten overal uit de grond in Göteborg, de een-na-grootste stad van Zweden, waar ze ambiëren in 2030 compleet fossielvrij te zijn.

Openingsbeeld: Luke Mulder / Shutterstock