Duurzaam wandelpad: Il Cammino di Dante, Italië

Redactie Lonely Planet

Een meditatief kronkelende route in de voetsporen van de goddelijke dichter van Italië; Il Cammino di Dante is een traag reisgenot, dat van zijn tombe in Ravenna naar zijn geboorteplaats in Florence loopt.

Il Cammino di Dante is een route van 395 km die van Ravenna in de vruchtbare Po-vallei, over de Apennijnen naar Florence loopt en terug. Het is een ode aan de meest gevierde literaire legende van Italië.

Dante Alighieri was een dichter, filosoof en politiek denker, met een niet te stoppen kracht van heldere, energieke begaafdheid. Hij was de eerste die poëzie in de volkstaal schreef. Zijn heldere weergave van de hel, het vagevuur en het paradijs in De Goddelijke Komedie, maakten een diepe, blijvende indruk op de westerse kunst, toen er een einde kwam aan de donkere middeleeuwen, die plaatsmaakten voor de renaissance.

Brisighella in de provincie Ravenna | Foto: Chiara Salvadori/Getty

Het parcours met 20 etappes belichaamt de herstellende kracht van langzaam reizen, terwijl het de route van de dichter door Emilia-Romagna en Toscane volgt. Het loopt langs twee ontzagwekkende cultuursteden: het Byzantijnse mirakel van mozaïek, Ravenna, waar Dante in ballingschap verbleef, zijn epische gedicht voltooide en waar zijn graf nu staat. En de renaissancedroom Florence, waar het Museo Casa di Dante de herinnering aan de goddelijke dichter levend houdt op de plek waar hij is geboren.

Onderweg ontvouwen zich lyrische landschappen, die inspireren tot het poëtische en diepzinnige: het middeleeuwse dorp Brisighella met zijn 14de-eeuwse fort, of de watervallen van Acquacheta, die Dante beschreef als "een enkele bron gevoed door misschien wel duizend stromen". Het mantra is: neem de tijd en laat de natuur haar magische werk doen. Net zoals Dante zo'n 700 jaar geleden deed: één stap en stanza tegelijk.

Openingsbeeld: © Il Cammino di Dante