Duurzaam verblijf: Sacred Valley & Lares Adventure in Peru

Redactie Lonely Planet

Van hutten met hypermoderne ecotechnologie tot tours die de natuur beschermen en gemeenschappen versterken - er zijn genoeg planeetvriendelijke verblijven te vinden om jouw voetafdruk tijdens een reis zo goed mogelijk te verkleinen. 

Een klein voordeel van de immer groeiende stroom toeristen naar Machu Picchu is dat er alternatieve routes zijn ontwikkeld. Als je de drukte wilt ontwijken, kun je bij het dorp Lares beginnen met de driedaagse Lares-wandelroute. Maar doordat de meeste mensen wildkamperen, hebben de locals hier helaas niet veel aan. 

Organisatie Mountain Lodges of Peru's Sacred Valley and Lares Adventure wordt gerund door Peruanen met een passie voor de lokale cultuur, steunt plaatselijke gemeenschappen en minimaliseert de ecologische voetafdruk. De tours duren vijf of zeven dagen en je verblijft in luxe, low-impact lodges gebouwd in samenspraak met lokale gemeenschappen. Locals worden opgeleid tot personeel van de lodges en investeren ook in de bedrijven. De tour omvat exclusieve ervaringen, zoals een traditionele lunch in een boerendorp dat voorheen niet van toerisme profiteerde of een bezoek aan traditionele wevers. 
De expeditie staat onder leiding van een hoogst bekwame Peruaanse gids en eindigt met een bezoek aan Machu Picchu op de laatste dag, voordat je terugreist naar Cuzco. 

In de buurt

Bezoek het Centro de Textiles Tradicionales del Cusco, een non-profitorganisatie die lokale wevers ondersteunt en een klein museum runt. 

Vijfdaagse tour met Mountain Lodges of Peru €1615 all-in; mountainlodgesofperu.com 

Openingsbeeld: sorincolac / iStock