Duurzaam verblijf: Grootberg Lodge, Namibië

Redactie Lonely Planet

Het luxe, milieubewuste Grootberg Lodge in afgelegen Namibië helpt mee aan het behouden van de leeuw en zwarte neushoorn, door gemeenschappen te steunen.

Grootberg Lodge, gelegen op het prachtige Etendeka Plateau, was het eerste toeristische resort in het Namibische Damaraland dat gerund wordt door de gemeenschap. De luxe accommodatie is volledig met natuurlijke materialen gebouwd en draait op zonne-energie, en past perfect in de omliggende Klip River Valley.

Uitkijkend over de 12.000 hectare traditioneel Damaraland die de ≠Khoadi-//Hôas Conservancy beslaan, zullen resortgasten regelmatig geelsnaveltokken boven de platte basalten bergtoppen zien scheren, of steenbokken spotten terwijl ze grazen van het laagliggende gras in de vallei.

Met zo’n delicaat landschap voor de deur ligt bij Grootberg Lodge de focus op duurzaamheid. Ze verbruiken zo min mogelijk energie en hun wijze van waterconservatie is samen met de plaatselijke gemeenschap ontwikkeld. Het mooiste initiatief van het resort is echter de gerichte werkgelegenheid: banen creëren om de invloed van mensen op de natuur van Namibië te verminderen.

Er werken zo’n 70 mensen, en het resort is erin geslaagd een aantal stropers te veranderen in beschermers, wat ze tegelijk meer arbeidskansen geeft in de bredere economie. Dit is niet alleen goed voor de dieren – de zwarte neushoorn en de zwarte impala zijn hier beide met succes opnieuw geïntroduceerd – maar ook voor de gemeenschap. Nu hebben meer vrouwen dan ooit hier werk.

De kans om wilde dieren te spotten neemt niet alleen gestaag toe, de lodge verhoogt het Predator’s Fund als gasten een leeuw, cheetah, luipaard, lynx, caracal of gevlekte hyena zien. Hiermee worden boeren gecompenseerd voor alle vee die ze verliezen aan de kaken van een wild dier, en daarmee wordt het conflict tussen mens en dier verder verkleind.

Bovendien beschermd de lodge zwarte neushoorns tegen stropers. Gasten kunnen leren over hun voortgang tijdens een educatieve, hobbelige tour over het ruwe, rotsachtige landschap, maar de cijfers spreken voor zich. De afgelopen twee jaar zijn er nul stropingen gemeld en daarmee heeft dit deel van Damaraland nu ’s werelds grootste populatie zwarte neushoorns in het wild.

Grootberg Lodge is een centrale speler die Namibië meer en meer de milieubewuste ster van Afrika maakt.

Openingsbeeld: met dank aan Grootberg Loge