Duurzaam reizen: pak de trein in plaats van het vliegtuig

Redactie Lonely Planet
Duurzaam reizen: pak de trein in plaats van het vliegtuig

De manier waarop je je bestemming bereikt, kan een negatieve impact op het milieu hebben. Als je net als klimaatactivist Greta Thunberg per trein wil reizen, hebben we een lijst samengesteld met treinreizen die een duurzaam alternatief bieden voor vliegen. 

De Zweedse student Greta Thunberg, genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede, heeft vorige maand een Europese tour om politici te ontmoeten afgelegd per trein. Dit heeft mileubewuste reizigers aangemoedigd om opnieuw na te denken over de manier waarop ze reizen. Volgens de European Environment Agency stoot een vliegtuig 285 gram koolstofdioxide per persoon per kilometer uit, terwijl treinen slechts 14 gram uitstoten. Daarom overwegen steeds meer mensen het aantal vluchten dat ze nemen te verminderen. In Zweden wordt deze trend ondersteund met de term ‘flygskam’ (vlucht schaamte) die verwijst naar het gevoel van schuld die reizigers hebben over het vliegen. In Nederland wordt vliegen ook wel vergeleken met het nieuwe roken. 

Het is misschien niet altijd even praktisch, maar als je vakantiebestemming bereikbaar is per trein en je hebt de tijd, is het zeker de moeite waard. Hieronder een lijst van treinreizen van routes die meestal per vliegtuig worden afgelegd.

Adelaide naar Brisbane

Een nieuwe luxe treinervaring neemt reizigers mee op reis door de zuidoostelijke hoek van Australie. De Great Southern route tussen Adelaide en Brisbane wordt vlak voor de zomer van Australie in december gelanceerd. 

Londen naar Edinburgh

Een nieuwe budget-treinverbinding om het aantal vluchten tussen Londen en Edinburgh te verminderen is in de maak. De gemiddelde prijs van 25 pond met gratis wifi en catering aan boord. Het enige probleem is dat je tot het najaar 2021 moet wachten voordat de route wordt gestart.  

Hong Kong naar het vasteland van China

Een nieuwe hogesnelheidstrein verbindt Hong Kong met het vasteland van China met hogesnelheidstreinen die tussen het nieuwe Kowloon West Railway Station in Hong Kong en grote steden als Peking en Shanghai rijden. 

Als je meer inspiratie nodig hebt voor treinreizen waarbij de reis belangrijker is dan de bestemming, bekijk dan Lonely Planet’s gids voor 60 van ’s werelds grootste treinreizen.

Openingsbeeld: Oleh_Slobodeniuk / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram