Drie steden waar vrouwen de wereld hebben veranderd

Redactie Lonely Planet

Belangrijke vrouwen gaan niet altijd de geschiedenisboeken in. Voor elke grote leider, intellectuele rebel of bepalende artiest die door de jaren heen herinnerd blijft, worden er talloze andere namen gewist of vergeten. Toch hebben vrouwen in bepaalde steden een onmiskenbare stempel gedrukt op de cultuur, architectuur of de wetenschap. Ga mee op reis van Mexico Stad tot het Russische Rijk, en beleef de wereld door de ogen van deze drie invloedrijke vrouwen.

Het Winterpaleis in glansrijk groen, goud en wit. Foto: Mlenny / iStock

Catherina de Grote, tijdperk-bepalende keizerin: St. Petersburg, Rusland

St. Petersburg stikt van de paleizen die in verband staan met het leven van Catherina II van Rusland (1729-1796), keizerin van het Russische Rijk. Catherina’s heerschappij wordt gezien als een gouden tijdperk: ze dwong door het gebruik van verlichtte idealen sociale hervormingen af, waardoor het Russische Rijk onder haar bewind groeide in aanzien en grootte (naar schatting met meer dan 500.000 vierkante kilometer).

Het complex dat nu bekend staat als de Hermitage is gevestigd in paleizen, gebouwd in opdracht van Catherina de Grote. Het museum telt verschillende indrukwekkende kunsttentoonstellingen, inclusief een collectie verzameld door Catherina zelf. Aangrenzend aan het museum staat het Winterpaleis, in glansrijk groen, goud en wit, waar Catherina aan het rijk verkondigde dat haar zoon, Paul I, de nieuwe keizer van Rusland zou worden.

Bewonder ten zuiden van centraal St. Petersburg het prachtige Catharinapaleis. Foto: Vladislav Zolotov / iStock

Ontdek nog meer van Catharina’s werken 25 kilometer ten zuiden van centraal St. Petersburg in het Catharinapaleis: de voormalige residentie van de keizerlijke familie. Het paleis raakte ernstig beschadigd tijdens de tweede wereldoorlog, maar het gouden exterieur is daarna in al haar pracht hersteld. Bewonder, al dan niet uitgerust met een audio-gids, de grote balzaal, gigantische eetkamers en portrethal, inclusief een schilderij van Catherina II in vorstelijke pose.

Marie Curie, natuurkundige en chemicus: Warschau, Polen

Tweevoudig Nobelprijswinnares Marie Curie (1867-1934) was ongelofelijk trots op haar Poolse identiteit. Curie vernoemde het door haar ontdekte element polonium naar haar thuisland, en hoewel de wereld haar kent onder haar getrouwde naam Marie Curie, heeft ze nooit afstand genomen van haar Poolse achternaam.

Marie Sklodowska-Curie. Foto: raclro / iStock

Om die reden vind je in Warschau, ter ere van haar nalatenschap, het Marie Sklodowska-Curie Museum. Het gereconstrueerde 18e-eeuwse gebouw staat vol met originele documenten en bezittingen van Curie. Ze had een groot aandeel in de ontwikkeling van radioactiviteit en bereidde de weg voor het gebruik van radioactieve isotopen waarmee weefselgroei, en daarmee het ontstaan van kanker, kon worden tegengegaan. Tragisch genoeg, was het ditzelfde scheikundige apparaat dat Curie uiteindelijk fataal werd, en overleed ze aan een straling-gerelateerde ziekte.

Bomaanslagen in 1939 en 1944 maakten Warschau met de grond gelijk, maar de Feniks-stad werd in de jaren daarna langzaam heropgebouwd met dezelfde stenen. Struin door het oude stadscentrum en bewonder de 13e-eeuwse koopmanshuizen en Renaissance-stijl voorgevels, zoals ze er ook bij lagen in de tijden van Curie.

Frida Kahlo, grensverleggende schilder en feministisch icoon: Mexico Stad, Mexico

Met haar doordringende blik en uitdagende wenkbrauw, zijn de zelfportretten van Frida Kahlo onmiddellijk herkenbaar. De androgynie van Mexico’s meest gevierde kunstenares, waarbij gezichtshaar en mannelijke pakken net zo vaak in haar schilderijen terugkwamen als traditionele jurken, maakte van haar een icoon. Vandaag de dag zijn de werken van Kahlo, met thema’s als miskramen en hartenleed, nog steeds even fascinerend.

Een gedachtenis bij het huis van Frida Kahlo in Mexico Stad. Foto: SEASTOCK / Getty Images

De kunstenares leefde vele jaren in het zogenaamde Casa Azul, oftewel het blauwe huis, in Mexico Stad. Tegenwoordig het Museo Frida Kahlo, vind je er de bezittingen uit het leven van de schilder: sieraden, kleding, aandenkens en foto’s van haar en haar man Diego Rivera. Verzamelde kunst van Kahlo zelf wordt ook getoond, een verrijkend inzicht in het leven van een van de meest inspirerende vrouwen ter wereld.

Het blauwe huis, tegenwoordig het Museo Frida Kahlo. Foto:  BondRocketImages / Shutterstock

Een halfuurtje ten zuidoosten van de stad liggen de Xochimilco Canals, populaire kanalen waar Kahlo en haar man Rivera vaak kwamen. Kahlo’s gepassioneerde kijk op het leven ging, ondanks de tragedies die de schilder moest doorstaan, nooit verloren. Stap in een boot en vaar, met een tequila in de hand en de mariachi bands aan de kant, over het stille water en proef door het kleurrijke landschap de levenslust van Frida Kahlo.

Een rondreis maken? Deze nieuwe reisorganisatie verbindt vrouwen door groepsreizen.

Openingsbeeld: Mlenny / iStock