Drie bestemmingen voor een duurzame reis

Redactie Lonely Planet

Een bewuste reisethos aannemen betekent niet dat je nooit meer mag vliegen of alleen maar naar de minst toeristische locaties af mag reizen. Investeer in plaats daarvan je wanderlust in plekken die initiatief nemen om de impact van toerisme te verminderen.

Reizen kan op veel manieren een positieve invloed op de wereld hebben, probeer daarom een van deze drie bewuste bestemmingen die hun steentje bijdragen. Van hotels gericht op lage energie consumptie, tot activiteiten die lokale gemeenschappen en de natuur ondersteunen.

Het grootste (en duurzaamste) meer van Italië: het Gardameer. Foto: Lukasz Szwaj / Shutterstock

Gardameer, Italië

De weelderige kust van het Comomeer mag misschien sterren als George Clooney aantrekken, maar wat betreft duurzaamheid is groter in dit geval beter! Het Gardameer is niet alleen het grootste meer van Italië, maar heeft ook een directe spoorlijn naar Milaan, wat betekent dat bezoekers hun auto thuis kunnen laten. Bovendien vind je aan het Gardameer een van de duurzaamste hotels van het land.

Het prachtige Lefay Resort en Spa neutraliseert 100% van zijn CO2-uitstoot en 60 procent van de gebruikte energie komt van hernieuwbare bronnen. Door middel van hi-tech materialen wordt hitte- en energieverspreiding geminimaliseerd, en het dak bestaat uit planten waardoor de lokale flora en fauna worden gestimuleerd. Voel je je toch schuldig over je vliegreis naar Milaan? Kom in het reine met jezelf tijdens een massage in de spa, de eerste in Italië met het Ecocert Ecological Spa certificaat.

Overnacht in Arosa in het eerste hotel in Zwitserland dat verwarmd wordt met een "ijs-batterij". Foto: danielw12 / iStock

Arosa, Zwitserland

Hotel Valsana in Arosa is het eerste hotel in Zwitserland dat wordt verwarmd met een “ijs-batterij”, een systeem dat herbruikbare energie opwekt die anders verloren was gegaan aan de omgeving. Het charmante skiplaatsje Arosa helpt het milieu ook op andere manieren. Zo hebben meerdere hotels een laadpunt voor elektrische auto’s en is er zelfs een laadpunt in het midden van de stad die gratis te gebruiken is.

Het gebied heeft daarnaast de Alpine Pearl-status gekregen, waarmee het gebied erkend wordt om zijn “groene mobiliteit” en eco-bewuste ondernemingen.

The Coffee Institute of Costa Rica slaat de handen ineen met het Ministerie van Landbouw om koffieproductie te verduurzamen. Foto: Karla Ferro / Shutterstock

Costa Rica

Costa Rica heeft de ambitie om het eerste koolstofneutrale land ter wereld te worden, en ligt op schema om dat doel in 2021 te behalen. Bijna alle energie in het land komt van hernieuwbare bronnen en hier was de VN zo van onder de indruk dat ze besloot om voormalig president Luis Guillermo Solís ambassadeur te maken van de Wereld Toerisme Organisatie.

Zijn volgende project is een milieuvriendelijke hervorming van ’s werelds favoriete cafeïnehoudende drank: koffie. Het is het grootste exportproduct van Costa Rica, maar ook de grootste bron van CO2-uitstoot. The Coffee Institute of Costa Rica heeft de handen ineengeslagen met het Ministerie van Landbouw om een methode te ontwikkelen waarbij gas dat vrijkomt uit de ontbinding van koffie wordt opgevangen en vervolgens gebruikt kan worden om verbrandingsmotoren aan te drijven.

Duurzaam zwemmen? Deze stijlvolle zwemkleding is gemaakt van oceaanafval.

Openingsbeeld: zhongguo / iStock