Dit zijn de veiligste bestemmingen van de wereld

Redactie Lonely Planet

Angstige reizigers opgelet want dit zijn de veiligste reisbestemmingen van de wereld.

Ben jij reislustig maar je al te bewust van bepaalde risico’s op reis? Of zijn het vooral je ouders en vriendin die zich zorgen maken om jouw veiligheid? Volgens Which? Travel zijn dit de veiligste bestemmingen van de wereld op het gebied van misdaad, natuurrampen, gezondheid en terrorisme op basis van statistieken van The World Economic Fund.

In het ruige landschap kun je je enkeltjes makkelijk breken, maar de kans op criminaliteit is op IJsland erg klein. | Foto: Borchee / iStock

IJsland

Op het gebied van zowel misdaad als natuurgeweld komt IJsland als veiligste uit de bus. In de afgelopen negentien jaar zijn er 36 mensen door geweld op het eiland omgekomen. Tragisch, maar statistisch gezien betekent dat een gemiddelde van slechts twee moorden per jaar waardoor IJsland één van de meest vredige landen van de wereld is. Ook op het gebied van natuurrampen is IJsland een veilige bestemming. Ondanks de gemiddeld 500 aardbevingen per week en een aantal actieve vulkanen op het eiland, is de kans op natuurgeweld er klein. Waar je op IJsland vooral rekening mee moet houden zijn de zware weersomstandigheden en de soms gevaarlijke landschappen. Maar dan nog; je enkel breken in een konijnenhol kan ook thuis gebeuren…

Als je rekening houdt met de soms strenge regels in de openbare ruimten, zit je in de Verenigde Arabische Emiraten hartstikke save. | Foto: Adrian825 / iStock

Verenigde Arabische Emiraten

Op het gebied van misdaad en criminaliteit zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) even veilig als IJsland, ze staan dan ook op een gedeelde eerste plaats. Ook qua natuurgeweld doet de glamour zandbak het goed, de kans op aardbevingen en andere ellende is hier relatief klein. Barbados is overigens de veiligste bestemming op het gebied van natuurgeweld. De kans is daar erg klein om in een verwoestende storm of erger terecht te komen.

Op nummer drie in de ranglijst staat veelzijdig Singapore. | Foto: BennyMarty / iStock

Singapore

Na IJsland en de VAE, is de kans op misdaad en criminaliteit in Singapore het laagst. Ook is de kans op natuurgeweld hier klein. Wel wordt er gewaarschuwd voor het Dengue virus, wat Singapore op het gebied van gezondheid minder goed doet scoren. Toch is een reisje naar dit veelzijdige land hartstikke aan te raden. 

Ook in Spanje kun je met een gerust hart over straat. | Foto: Eloi_Omella / iStock

Spanje

Deze populaire vakantiebestemming, bekend om het heerlijke eten, de mooie wijnen en de diverse cultuur, is ook nog eens bijzonder veilig op het gebied van criminaliteit. Ook is de kans op natuurgeweld in Spanje niet erg groot en zit je er qua gezondheidsrisico’s wel goed.

Ben je bang voor misdaad en criminaliteit op reis? Dan kun je Zuid-Afrika, Turkije, Thailand, India en Mexico volgens Which? Travel beter mijden. De kans op natuurgeweld is het grootst in Japan, waar aardbevingen de grootste dreiging vormen. Op het gebied van criminaliteit, gezondheid en terrorisme is Japan overigens wel erg veilig.

Reistips voor het veiligste land van de wereld lees je hier.

Openingsbeeld: Stockstudiox / iStock