Dit zijn de paspoorten met de meeste reisvrijheid in 2021

Redactie Lonely Planet

Ieder jaar wordt de score van alle paspoorten ter wereld berekend op basis van de hoeveelheid landen die ze kunnen bezoeken zonder een visum aan te vragen. Net als vorig jaar staat Japan op nummer één met 191(!) visumvrije landen.

De Henley Passport Index berekent voor ieder paspoort hoeveel landen ermee bezocht kunnen worden zonder visum aan te vragen, en zet alle landen zo op een ranking. Landen waarbij bij aankomst een visum gekocht wordt of waarvoor je een eTA (electronic Travel Authorization) nodig hebt worden meegeteld als visumvrij land.

Door de paspoortindex kun je kijken naar hoeveel landen je met een paspoort kunt reizen zonder visum, en hoe dat zich verhoudt tot andere landen. Zo blijkt uit de ranking dat Japan met 191 landen op nummer één staat, gevolgd door Singapore met een score van 190.

De tijdelijke restricties niet meerekenend, staan Duitsland en Zuid-Korea op 3 met 189 landen en Luxemburg, Finland, Italië en Spanje op 4 met 188. De rest van de top tien bestaat uit Denemarken en Oostenrijk op plek 5 met 187, Nederland, Zweden, Frankrijk, Portugal en Ierland op 6 met 186. Daarna staan de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, België en Nieuw-Zeeland op 7 met 185. Griekenland, Malta, Tsjechië en Australië komen op 8 met 184, Canada op 8 met 183 en Hongarije op 10 met 181.

Henley & Partners zegt dat de nieuwste ranking een reflectie is van de ongekende reisrestricties van 2020. 'Vorig jaar leek het erop dat globale mobiliteit alleen maar zou stijgen, en dat houders van een sterk paspoort alleen maar meer vrijheid zouden krijgen,' zegt de voorzitter, Dr Christian H. Kaeilin. 'De globale lockdown gooide roet in het eten, en nu de restricties opgeheven worden zien we wat het echt betekent op een krachtig paspoort te hebben in een pandemie.'

Klik hier voor de volledige ranking en om te zien naar welke landen jij kunt zonder visum. 

Openingsbeeld: RamonBerk / iStock