Dit zijn de beste steden voor een citytrip in Europa

Redactie Lonely Planet

In een enquête over de beste citytrips van Europa zijn het Poolse Krakau en het Spaanse Valencia als beste uit de test gekomen. The Which? Travel liet ruim 4000 mensen hun stem uitbrengen op basis van historie, culturele waarde, horeca en, niet onbelangrijk, waar voor je geld. Daarnaast werden factoren als winkelen, accommodatie en het gemak waarmee je je door de stad baant meegerekend.

Zowel Krakau als Valencia scoorden 91%, waarmee ze gezamenlijk aan de top staan. De rest van de top tien bestaat achtereenvolgens uit Budapest, Bologna, Berlijn, Sevilla, Barcelona, Vienna, Funchal en Amsterdam.

‘Krakau kwam als winnaar uit de bus door haar Renaissance paleizen, de Baroque kerken op elke hoek en de al fresco cafés verspreid door de met straatkeien geplaveide straten.’, aldus Which? Travel. ‘Maar de beste eigenschap is dat de stad de verleiding heeft weerstaan om toeristen af te troggelen met buitensporige prijzen.’

Binnen de enquête was Krakau de enige die vijf sterren kreeg op het gebied van “waar voor je geld”. Zo is de gemiddelde hotelprijs €72 per nacht, en is de prijs voor uit eten gaan ook zeer redelijk. ‘We raden je aan om de bekende pleinen te ontwijken, omdat je daar alsnog teveel betaalt, maar op elke andere plek kun je voor minder dan 11 euro een lekkere maaltijd krijgen en voor minder dan 3 euro een pint bier.’

Valencia staat gedeeld op plek 1 door haar eigenzinnige karakter. Foto: tacstef / iStock 

Valencia heeft haar nummer 1 plek te danken aan haar eigenzinnige, innovatieve en verrassende karakter. Maar ook Valencia heeft haar plek voornamelijk te danken aan de zachte prijzen. “Valencia is vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld Barcelona en Madrid”, zegt Which? Travel. “Je betaalt voor een glas rioja vaak niet meer dan €2.50 en voor een goed twee- of zelfs driegangenmenu vaak niet meer dan €12.” 

Wil je meer lezen over de enquete? Klik hier voor meer informatie.

Openingsbeeld: martin-dm / iStock