Dit supersnelle vliegtuig brengt je straks in anderhalf uur van New York naar Londen

Redactie Lonely Planet
Dit supersnelle vliegtuig brengt je straks in anderhalf uur van New York naar Londen

Een startup uit Atlanta is bezig met de ontwikkeling van een hypersonisch vliegtuig, dat vijf keer sneller is dan de snelheid van het geluid. Hiermee zou een vlucht van New York naar Londen, die normaal gesproken zeven uur duurt, teruggebracht kunnen worden naar 90 minuten.

Het bedrijf Hermeus Corporation van Aerospace werkt aan een voortstuwingstechniek waarmee een vliegtuig snelheden kan bereiken van ruim 6000 kilometer per uur. Dat is ongeveer drie keer zo snel als het het supersonische vliegtuig Concorde, dat dezelfde route vloog in iets minder dan 3,5 uur.

De supersonische Concorde kon een topsnelheid van 2.179 km/h bereiken. Beeld: senohrabek / iStock

Een standaard commerciële vlucht bereikt doorgaans een snelheid van ongeveer 0.85 Mach. Om geclassificeerd te worden als hypersonisch moet een vliegtuig vijf keer sneller zijn dan het geluid, oftewel Mach 5. Volgens Hermeus zal het nog tien jaar duren voordat de supersnelle vlucht van start kan gaan. Het bedrijf zal nog jaren bezig zijn met het testen en optimaliseren van de hypersonische technologie.

Hoewel ticketprijzen per vliegmaatschappij zullen verschillen, verwacht Hermeus dat een enkele vlucht van New York naar Londen rond de €2500 zal kosten met standaard businessclass. Het uiteindelijke doel is echter om het voor iedereen betaalbaar te maken.

Andere bedrijven werken ook al aan de nieuwe technologie, waaronder Lockheed Martin en Boeing.

Zou jij je laten wegen voordat je het vliegtuig instapt? 

Openingsbeeld: PPAMPicture / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram