Dit nieuwe geluksmuseum in Kopenhagen tovert een lach op je gezicht

Redactie Lonely Planet

Kun jij het verschil zien tussen een echte glimlach en een geforceerde glimlach? Wat is de ware definitie van geluk, en als je ervoor zou kunnen kiezen om in een kunstmatige, Matrix-achtige wereld te leven waar alleen aangename ervaringen plaatsvinden, zou je dat dan doen? Dit zijn de filosofische vragen die worden gesteld aan gasten die het pas geopende Happiness Museum in Kopenhagen bezoeken, een instituut dat echt dieper ingaat op wat ons een goed gevoel geeft.

Het Happiness Museum is gevestigd in de kelder van een 18e-eeuws gebouw aan Admiralgade in het historische centrum en wordt geleid door Meik Wiking, auteur van de drie internationale bestsellers The Little Book of Lykke, The Little Book of Hygge en The Art of Making Memories.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door The Happiness Museum (@thehappinessmuseum) op

Samengesteld door het Happiness Research Institute; een onafhankelijk orgaan dat zich richt op welzijn en kwaliteit van leven; laat het museum zien hoe geluk op elk gebied van ons leven betrokken is, met acht ruimtes die het onderwerp vanuit verschillende perspectieven onderzoeken. Volgens het museum is het project gemaakt met het doel om letterlijk geluk tot leven te brengen en bezoekers eraan te herinneren wat het is dat hen waarde geeft en hen een goed gevoel geeft. "We hopen dat gasten een beetje wijzer, een beetje gelukkiger en een beetje meer gemotiveerd zullen vertrekken om van de wereld een betere plek te maken", zegt Meik Wiking.

In het museum kun je onder andere deelnemen aan proeven met lichttherapie en een gedachte-experiment. Ook leer je over de wetenschap van geluk, de geschiedenis van geluk en wat er in de toekomst te wachten staat. Er is zelfs een gedeelte gewijd aan glimlachen, waar gasten kunnen bestuderen aan welke kant van Mona Lisa’s gezicht het gebaar daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het museum heeft een persoonlijke invalshoek, met een tentoonstelling van objecten die zijn geschonken door mensen van over de hele wereld die hen herinneren aan gelukkige momenten in hun leven.

Meer informatie over het Happiness Museum is beschikbaar op de officiële website.

Openingsbeeld: Elitsa Deykova / iStock