Dit museum toont bizarre drankjes over de hele wereld

Redactie Lonely Planet

Zin in een verfrissende slok Zuid-Koreaanse poepwijn? Of wat dacht je van IJslands bier met schapenmest? Nee? Misschien is een met spuug gefermenteerde wijn meer naar je smaak? Deze drankjes, en meer, maken deel uit van een nieuwe tentoonstelling in het Disgusting Food Museum in Zweden. Proost!

Het Disgusting Food Museum in Malmö heeft een nieuwe alcoholtentoonstelling van drie maanden gelanceerd. Naast de hierboven genoemde brouwsels, zijn er bijzondere dranken te zien als surrogaatalcohol uit het Sovjettijdperk en bier dat wordt verkocht in een opgezette eekhoorn. Veel van de getoonde dranken zijn niet meer gebruikelijk in de landen waarin ze zijn gemaakt, zoals een oude Koreaanse drank gemaakt van gefermenteerde uitwerpselen en rijst die ooit voor medicinale doeleinden werd gebruikt.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Disgusting Food Museum (@disgustingfoodmuseum) op

Het museum werd in 2018 gelanceerd en toont ongewone lekkernijen van over de hele wereld, met bijzondere ingrediënten. Het idee achter de tentoonstelling is om onze perceptie van smaak uit te dagen. Iets dat in de ene cultuur "walgelijk" lijkt, kan in een andere een delicatesse zijn. Meestal komt het neer op culturele subjectiviteit en de smaken waarmee we zijn opgevoed. Met de dranktentoonstelling is het doel vergelijkbaar, maar museumdirecteur Andreas Ahrens wil ook dat gasten proberen die brandende vraag te doorgronden: waarom houden mensen ervan om dronken te worden?

'Mensen kunnen erg wanhopig zijn om overal ter wereld dronken te worden', vertelde Ahrens aan AP. 'Dus wanneer we ons in een situatie bevinden waarin er geen alcohol is, worden we behoorlijk inventief en doen we dit al millennia lang.'

De tentoonstelling is op 5 september van start gegaan en duurt drie maanden. Tickets kosten vanaf 185 kr (€ 17) voor volwassenen en 50 kr (€ 5) voor kinderen. Vanwege COVID-beperkingen is het museum voorlopig alleen op zaterdag en zondag geopend. Kijk hier voor meer informatie.

Openingsbeeld: FilippoBacci / iStock