Dit is hoe Portugal hotels en restaurants weer wil openen

Redactie Lonely Planet
Dit is hoe Portugal hotels en restaurants weer wil openen

Het toeristenbureau van Portugal heeft een "Clean & Safe" -stempel gecreëerd voor hotels, restaurants en aan toerisme gerelateerde bedrijven om te laten zien dat ze voldoen aan verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen om de verspreiding van COVID-19 en 'andere infecties' te stoppen.

Turismo de Portugal lanceerde de regeling eind april om het vertrouwen van het publiek in de toerismesector voor toekomstig reizen te herstellen, aangezien Portugal de lockdown-maatregelen langzaamaan begon te verminderen. In overeenstemming met het Clean & Safe-schema heeft de nationale gezondheidsautoriteit online trainingsprogramma's en vereisten voor bedrijven gemaakt, waaronder verbeterde schoonmaakprotocollen, temperatuur screenings en het beschikbaar stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen voor iedereen die naar binnen gaat.

Dit nieuwe keurmerk is gratis, optioneel en is een jaar geldig. Zodra de goedkeuring aan een bedrijf is gegeven, kunnen ze een digitale badge plaatsen op hun online platforms of als een fysieke sticker op hun pand. Conforme bedrijven zullen in de maanden na hun goedkeuring worden onderworpen aan willekeurige controles om ervoor te zorgen dat de nieuwe normen worden gehandhaafd. Op 11 mei zouden 3430 bedrijven zich hebben aangemeld.

Ook luchthavens werken samen met het toerismebureau om ‘een veilige reisketen te garanderen’ voor passagiers door het aanpassen van versterkte beschermings- en hygiënemaatregelen, gevalideerd door de National Health Department. Dit bestaat uit temperatuurscans op de luchthavens van Lissabon, Faro, Madeira en Ponta Delgada; contactloos inchecken; desinfecterende apparatuur met sensoren om aanraking met de hand te voorkomen; gezichtsmaskers en aanbevelingen voor beschermende uitrusting voor personeel en passagiers, en verbeterde luchtverversingssystemen in onder andere de terminals.

De noodtoestand van Portugal werd op 2 mei na zes weken lockdown opgeheven. Sommige winkels en bedrijven zijn al geopend, aangezien het land geleidelijk de beperkingen versoepelt. Cafés, restaurants en bars zullen naar verwachting op 18 mei openen onder nieuwe sociale afstandsregels en sommige hotels in regio's zoals de Algarve zijn open vanaf juni en juli. Internationale vluchten met vakantiegangers zijn voorlopig echter uitgesteld, maar de sector hoopt dat het binnenlandse toerisme de daling van de buitenlandse toeristen kan compenseren.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram