Dit is het eerste cruiseschip met een COVID-19 testlab

Redactie Lonely Planet

De reisindustrie moet zich snel aanpassen aan de enorme veranderingen en uitdagingen die de verspreiding van COVID-19 dit jaar met zich meebrengt. Het nieuwste voorbeeld is Viking Cruises, dat als eerste bedrijf een laboratorium aan boord heeft voor snelle COVID-19-tests.

De voltooiing van de faciliteit werd aangekondigd aan boord van de Viking Star, die volgens het bedrijf grootschalige testcapaciteit mogelijk maakt. Met een PCR-test wordt een stukje genetisch materiaal van het virus sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid wat betekent dat de test het virus ook oppikt bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Volgens Viking is de test aan boord van het 930-guest zeeschip niet-invasief en wordt er een speekselmonster gebruikt.

'We hebben hier een aantal maanden aan gewerkt, en dit brengt ons weer een stap dichter bij het uitvoeren van cruises, zonder de veiligheid van onze gasten en bemanning in gevaar te brengen. De onlangs aangekondigde richtlijnen zijn duidelijk in lijn met ons volksgezondheidsonderzoek en we verwelkomen het streven van het bureau naar testen, omdat we geloven dat dit de enige manier is om veilig te werken. Volgens ons zullen voortdurende PCR-tests, samen met onze uitgebreide hygiëneprotocollen aan boord, ertoe leiden dat Viking-schepen een veilige plek worden om de wereld te verkennen', aldus Matt Grimes, Vice President Maritime Operations bij Viking.

Onlangs kwamen een aantal grote cruisemaatschappijen die lid zijn van Cruise Lines International Association (CLI) samen in overeenstemming met de nieuwe regelgeving die vereist dat alle passagiers die aan boord komen moeten aantonen dat ze geen COVID-19 hebben.

Openingsbeeld: Reimphoto / iStock