Dit bedrijf maakt mode- én milieubewuste accessoires van de restanten van vluchtelingenboten

Redactie Lonely Planet

Eco-friendly fashionistas kunnen hun hart ophalen in Berlijn. Deze Duitse startup maakt tassen en accessoires van de rubberen restanten van de boten waarmee vluchtelingen naar Europa kwamen.

Vera Gunther en Nora Azzaoui zijn hun bedrijf gestart na deel te hebben genomen in een beach clean-up op het Griekse eiland Chios tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. De plastic bootjes waarin veel van de vluchtelingen arriveerden waren lastig om weg te gooien en dus begonnen Vera en Nora na te denken over manier om deze te hergebruiken. Zo vonden ze hun duurzame modelabel Mimycri uit met als doel het maken van accessoires waar echte menselijke verhalen over moed en hoop achter schuilgaan.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door mimycri (@mimycri) op

Ze wilden op een innovatieve manier de boodschap verspreiden dat de vluchtelingen die in Europa arriveerden mensen zoals jij en ik zijn, met verhalen, kennis, dromen en ideeën. Tassen maken van de restanten van de boten leek hun een goede manier om die boodschap te verspreiden omdat de ontwerpen onderdeel van het alledaagse bestaan worden. De gebruikte bootjes worden door vrijwilligersorganisaties van Chios en Lesbos naar Berlijn gestuurd. Kort na ontvangst worden de bootjes omgetoverd tot heuptasjes, rugzakken en laptophoezen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door mimycri (@mimycri) op

Vera en Nora proberen nog altijd minimaal eens per jaar naar Griekenland te gaan, het deelnemen aan de beach clean-ups zijn onderdeel van het productieproces. In het atelier in Neukölln werken ze met een klein team van zo’n twintig vrijwilligers. Ook werken er twee vluchtelingen die vanuit Syrië en Pakistan naar Duitsland kwamen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door mimycri (@mimycri) op

De mode- én milieubewuste items zijn te koop in verschillende winkels en Duitsland en op mimycri.de.

Gek op dergelijke eco-friendly initiatieven? Doe dan ook eens mee aan een beach clean-up, lees hier meer.

Openingsbeeld: Mimycri