Dineren met een twist: opvallende themarestaurants

Anne von Gleich

Ongemakkelijke stiltes tijdens je date zijn voorgoed verleden tijd als je afspreekt in een themarestaurant. Het eten staat niet langer centraal, maar moet de aandacht delen met bijzondere decoraties, verklede bediening en andere verassende elementen. In deze 10 unieke eetgelegenheden zou je haast vergeten te eten.

Eten uit een badkuip in Taipei, Taiwan

Modern Toilet is even populair als bizar. Gasten zitten op een toiletvormige stoel en gerechten worden geserveerd in minuscule urinoirs, badkuipjes en drolvormige bakjes. Het is vooral even slikken als je het toetje soft chocolate voorgeschoteld krijgt. Wellicht minder goed voor je eetlust; des te beter voor je lachspieren. 

Dineren op hoogte | Foto: Dinner in the sky

Diner in de wolken in Brussel, België

Het haute cuisine project Dinner in the Sky is een restaurantervaring waarbij de chef live kookt op maar liefst 30 meter hoogte. Er is plek voor 22 mensen per sessie, waardoor het een intieme avond wordt zonder je te hoeven storen aan andere restaurantgasten: die zijn er niet. Helaas is het sinds de zomer van 2016 niet meer mogelijk om in de lucht van Brussel te dineren, maar niet gevreesd: het succesvolle Belgische concept is al in 45 landen herhaald.

Ninja-capriolen in Tokyo, Japan

Bij Ninja Akasaka helpt een ninja je door smalle gangetjes en over kapotte bruggetjes heen. Daarna kom je in een authentiek, houten ninjadorp waar je in een privéhutje geniet van een spetterend diner, waar zelfs de hapjes in thema zijn. De ninja-obers verschijnen en verdwijnen uit het niets en voeren bijzondere trucjes uit aan tafel.

Dineren in het donker in Amsterdam, Nederland

Als je voor een echte blind date wil gaan, kun je C-taste in Amsterdam overwegen. Deze ervaring is niet alleen spannend, maar je zintuigen worden ook maximaal geprikkeld, waardoor je een hele andere smaakbeleving krijgt. De bediening bestaat uit slechtziende mensen die je moeiteloos naar je tafel begeleiden.

Onderzees dineren in Rangali, Malediven

Niet schrikken als er ineens een rog naar je glimlacht! Onder de enorme glazen koepel van restaurant Ithaa kun je dineren en genieten van de rust onderwater. Vlak voor je gaat eten maken duikers het glas nog even schoon, zodat je mooie, heldere foto’s kunt maken voor het thuisfront. Wees er snel bij: zeedieren poseren niet.

Rollercoasterrestaurant in Hamburg, Duitsland

Hier hoef je niet eindeloos te wachten of je te storen aan onaardige bediening. In een van de negen Rollercoaster Restaurants, wordt je eten namelijk gebracht via kleine achtbanen, die kriskras door de ruimte lopen. Gelukkig niet alles geautomatiseerd: je eten wordt gewoon bereid door menselijke koks, geen geavanceerde keukenrobots. 

Strijden voor voorbehoedsmiddelen in Bangkok, Thailand

Bij Cabbage and Condoms dragen de obers enorme condooms op hun hoofd. De bedenkers willen hiermee niet choqueren of vermaken, maar aandacht vragen voor anticonceptie. Hiermee hopen ze dat voorbehoedsmiddelen op termijn makkelijker te verkrijgen zijn, met name in plattelandsgebieden.

Appeltje voor de dorst in Parijs, Frankrijk

Het enige wat nog ontbreekt aan het zoete restaurant Pomze, is een appelvormig gebouw. Wekelijks wordt er zo’n 600 kilo aan appels verwerkt in meer dan 100 gerechten. De meeste soorten op de kaart zijn niet echt bekend, dus een appelproeverij kan leuk zijn. Of drink een frisse appelcocktail in de lounge.

Middeleeuws dineren in Delft, Nederland

Ga honderden jaren terug in de tijd en bezoek Stadsherberg de Mol, gevestigd in een voormalig Stadsvondelingenhuis. Bezoek een van de thema-avonden, zoals de wekelijkse Troubadoeravond: hier drink je uit logge kelken en zingt een troubadour liedjes uit een andere tijd. Wil je de complete ervaring, boek dan een arrangement en dineer in Middeleeuwse klederdracht.

Klassieke treinervaring in New York, Amerika

Je ziet ze weleens in filmklassiekers: de luxe dinerwagons van 19-eeuwse treinen. In Manhattan krijg je de kans om in te stappen voor een culinaire reis, hoewel je snel genoeg weer terug bent in de realiteit: Le Train Bleu zit verstopt op de 6e verdieping van Bloomingdale. Ideaal om bij te komen na een hectisch dagje winkelen.

Openingsbeeld: hkt83000 / iStock