Digital nomad worden? Deze plaatsen betalen jou als je er naartoe verhuist

Redactie Lonely Planet

Het lijkt te mooi om waar te zijn (en er zitten soms ook wel wat haken en ogen aan), maar er zijn echt steden, regio's en soms hele landen die je betalen als je erheen wilt verhuizen. Dit kan zijn in de vorm van een starterssubsidie om een bedrijf te beginnen of financiële compensatie als je vastgoed opkapt. 

Of je nu al geregeld verhuist of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging als digital nomad, deze locaties kunnen een goede stap zijn om je leven als expat te beginnen. Waarom? Dit kan verschillende redenen hebben, zoals leegloop, vergrijzing, een afnemende economie of verloederde panden die bewoond en opgeknapt moeten worden. Wiliam Russell zocht uit welke plekken jou geld kunnen bieden om erheen te verhuizen. Wat de reden ook is, jij kunt er wellicht van profiteren!

De lijst

De volgende landen geven subsidie als je naar bepaalde plekken verhuist:

  • Spanje
  • Zwitserland
  • Italië
  • Ierland
  • Griekenland
  • Kroatië
  • Chili
  • Mauritius

Landen

Sommige plekken zijn zo wanhopig vanwege de leegstand, dat ze fikse subsidies aanbieden als je erheen verhuist. Zoals het dorp Ponga in Asturië, Spanje. Daar ontvang je €3.000 om je te helpen met de verhuizing en €3.000 subsidie per kind. In Zwitserland doen ze daar nog een schepje bovenop: in het afgelegen dorp Albinen kun je maar liefst $25.200 ontvangen als je er naartoe verhuist. Let wel: je moet er minstens 10 jaar blijven om in aanmerking te komen voor dit geldbedrag.

Grootse businessplannen? Ierland verwelkomt je met open armen. De overheid biedt start-upkapitaal aan beginnende ondernemers als ze besluiten in Ierland hun bedrijf te starten. Ook Chili heeft subsidies voor startende ondernemers en digital nomads die besluiten hun bedrijf in Chili te vestigen. Tropisch Mauritius zoekt ook ondernemers met een bedrijfsplan om te vestigen op het eiland.

Lees ook: Dit Italiaanse dorp verkoopt woningen voor €1 als je binnen drie maanden gaat renoveren

Amerikaanse staten

Er zijn tenminste vijf Amerikaanse staten die subsidies verlenen aan mensen die er naartoe willen verhuizen. Oklahoma, bijvoorbeeld, biedt thuiswerkers subsidie die op kan lopen tot $10.000 als je naar Tulsa verhuist met Tulsa Remote. Daarnaast mag je gratis een bureau huren bij een coworkingplek en krijg je toegang tot netwerkborrels. 

Ooit van Bemidji gehoord? Dat kan kloppen, want in dit stadje in Minnesota wonen maar 14.000 mensen. Ook hier zijn ze op zoek naar mensen die hierheen willen verhuizen om er vanuit huis te werken. Zo graag, dat je tot wel $2.500 kunt krijgen ter compensatie van je gemaakte verhuiskosten. Daarnaast krijg je een gratis co-werkplek en toegang tot het Community Congierge Program om je bedrijf te laten groeien. Leuke bijkomstigheid: hier heb je een van de snelste internetverbindingen van Amerika. Ideaal!

Ook in Topeka, Kansas kunnen remote workers subsidie van $5.000 ontvangen als ze erheen verhuizen met Choose Topeka. Als je voor een van de aangesloten werkgevers gaat werken kun je maar liefst $15.000 krijgen. In de staat Vermont bieden ze $10.000 verspreid over twee jaar, en Alaska biedt al jarenlang een geldcompensatie als je erheen verhuist.

Openingsbeeld: frantic00/iStock