Deze nationaliteiten hebben de beste kwaliteit van leven in 2022

Redactie Lonely Planet

Geluk is niet uit te drukken in cijfers, maar Global Citizen Solutions hebben hun best gedaan om de kwaliteit van leven in ieder land te meten. In deze Quality of Life-index focussen ze op onder andere op of een land zich ontwikkelt op het gebied van duurzaamheid, de kosten van levensonderhoud en de mate van vrijheid die de inwoners van het land hebben. 

Vorig jaar keken we al naar de paspoorten met de meeste reisvrijheid, waar Nederland op nummer 6 ter wereld eindigde na landen als Japan en Duitsland. De Quality of Life-index kijkt echter niet alleen naar reisvrijheid, maar ook naar andere factoren die meerekenen of een nationaliteit of paspoort begeerlijk is. In deze ranking belandt Nederland wederom op nummer 6, wat betekent dat het een van de 10 gelukkigste landen ter wereld is.

De nummer één-positie gaat naar Zweden, dat al jarenlang bekendstaat als een land met de meeste gelukkige inwoners. Dankzij de prachtige natuurlijke landschappen, de gezonde werk-privébalans en goede ontwikkelingen scoort het land enorm hoog in de Quality of Life-index. Alleen de kosten van levensonderhoud in Zweden zijn ontzettend hoog, waardoor het wat punten verloor.

De onderzoekers van Global Citizen Solutions keken naar de volgende indicatoren om deze Quality of Life-index tot stand te brengen:

 • Duurzame ontwikkelingsdoelen (30%)
 • Kosten levensonderhoud (20%)
 • Niveau van vrijheid (20%)
 • Niveau van geluk (10%)
 • Landschap en omgeving (10%)
 • Acceptatie van migranten (10%)

Door al deze factoren bij elkaar op te tellen kwamen de onderzoekers op een zo objectief mogelijke uitkomst van landen waar de kwaliteit van leven erg hoog is. Waar eerst nog vooral werd gekeken naar macht en reisvrijheid, werd nu meer gekeken naar hoe prettig het is om in een bepaald land te wonen. De top 10 van de Quality of Life-index luidt als volgt:

 1. Zweden
 2. Finland
 3. Denemarken
 4. Canada
 5. Duitsland
 6. Nederland
 7. Nieuw-Zeeland
 8. Het Verenigd Koninkrijk
 9. Spanje
 10. Oostenrijk

Openingsbeeld: jacoblund/iStock