De wereld rond met smaakvolle sandwiches

Redactie Lonely Planet

Ingrediënten verpakken tussen twee (of meer) sneetjes brood is een universele kunst die mensen over de hele wereld met elkaar verbindt. Sandwiches kunnen ons inzicht geven in de keuken van een bestemming en vertegenwoordigen vaak de belangrijkste smaken van een land. Dit zijn drie van onze favorieten.

Sabich, Israël

Het is de minder bekende neef van falafel en erg populair in Israël: sabich is de droom van een vegetariër en lekker genoeg om vleesetende sceptici te bekeren. Het is een pitabrood gegarneerd met knapperige stukjes gefrituurde aubergine, augurken voor het zuurtje, eieren voor eiwitten en Israëlische salade - fijngehakte tomaat, komkommer en peterselie - om het af te maken. De sauzen mogen zeker niet vergeten worden: hummus, tahini en amba, een gepekelde mangosaus. Houd er rekening mee dat het een rommeltje wordt tijdens het eten, dus houd je servetten gereed.

Tripleta, Puerto Rico

Je kunt misschien uit de naam al raden wat er op een tripleta hoort - drie soorten vlees. En we hebben het niet over dunne, magere plakjes vlees; het Puerto Rico-trio bestaat uit kubusbiefstuk (bistec) gemarineerd in citroen en knoflook, asado vlees en rokerige ham. Andere benodigdheden voor de populaire sandwich zijn Zwitserse kaas, sla, tomaat, krokante aardappelsticks, ui, ketchup en mayonaise.

Foto: muunique  / iStock

Francesinha, Portugal

In Porto is het onmogelijk om de Francesinha niet te ontdekken - een riant belegde sandwich die healthfreaks gegarandeerd bang maakt. De beroemde sandwich heeft verschillende laagjes, met varkensvlees, worst, spek en hamburger of steak op sneetjes dik wit brood. Soms zit er een derde sneetje brood in het midden, gewoon om de boel wat op te hogen. Een gesmolten plak kaas bekroont de sandwich.

Openingsbeeld: Максим Крысанов / iStock