De trend van 2018: betekenisvol op reis

Redactie Lonely Planet

Betekenisvol reizen is in opkomst. We maken een trip vaak niet alleen meer om alle highlights van een plek te kunnen zien, maar geven ook graag iets terug aan het gastland. 

Dat concludeert trendwatcher Tessa aan de Stegge uit haar jaarlijkse onderzoek naar reistrends. We reizen met z’n alleen steeds meer en daarmee groeit het bewustzijn dat het sociale en ecologische aspect meer aandacht verdienen. Ook groeit de behoefte aan een vakantie die persoonlijker, unieker en zinvoller is. 

Volgens IATA (International Air Transport Association) verdubbelt het  aantal mensen dat een reis maakt met het vliegtuig de komende twintig jaar naar 7,8 miljard en daarmee stoten we alleen maar meer en meer CO2 uit. De vele reizigers zorgen vervolgens voor overtourism waardoor locals benadeeld kunnen worden. Iets terug doen voor het land dat je bezoekt lijkt dus ook hard nodig. Volgens Tessa worden er allerlei initiatieven ondernomen voor reizen op een manier die beter is voor alle betrokkenen. De focus ligt op spreiding van de drukte, een eerlijke prijs en het milieu minder belasten. Ook willen we volgens de trendwatcher steeds liever ergens ‘zijn’ dan ‘bezoeken’ en groeit de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en iets goeds doen als we dan toch die onvermijdelijke voetafdruk achterlaten.

Wil je weten hoe je duurzamer kunt reizen? Wij geven een paar tips! 

Openingsbeeld: caputolaurent / iStock