De top vijf Coast Path-highlights van Engeland

Redactie Lonely Planet

Voor een relatief klein land heeft Engeland ontzettend veel prachtige wandelpaden langs de kust. Een aantal van de mooiste kustwandelingen komen langs centrale punten die aansluiten op legendarische langeafstandswandelpaden. Dit betekent: de mooiste kustlijnen verkennen, geschiedenis opsnuiven, hellingen beproeven, staren naar het eindeloze uitzicht en wegen bewandelen die nergens lijken te eindigen. 

Deze Engelse hiking-hotspots krijgen na 2020, wanneer het England Coast Path officieel opent, waarschijnlijk nog meer aandacht. Met meer dan 4500 kilometer wordt dit het langste onderhouden en gemarkeerde kustwandelpad ter wereld. De route zal van de Schotse tot de Welshe grenzen vlak langs de kust slingeren. Krijg jij al zin om je wandelschoenen uit de kast te trekken? Hoogstwaarschijnlijk zullen zelfs de meest ervaren wandelaars er bijna een jaar over doen om de wandeling uit te lopen. Al met al een legendarische wandeling dus. 

Lynmouth

South West Coast Path / Two Moors Way

Knus verstopt in het zuidwesten van Engeland, in Exmoor, ligt het idyllische stadje Lynmouth. Hier komen overweldigende landtongen en brede stranden samen en klettert het water vanuit de bruingele meren door de rotskloven. Het stadje ligt parallel aan het 1014-kilometer lange South West Coast Path: een acht tot tien weken durend heuvelachtig tochtje rond het zuidwestelijke schiereiland van Engeland waarbij je langs stranden, baaien, scheepswrakken, kustplaatsjes, vissersdorpen en kastelen op kliftoppen komt. Lynmouth ligt ook aan één uiteinde van de Two Moors Way; een meer dan 160-kilometer lange, tiendaagse excursie naar het zuiden van Devon die zowel door Exmoor als Dartmoor Nationaal Park gaat.   

Lynmouth | Foto: stevegeer/ iStock

De Baai van Robin Hood

Van kust tot kust

Een wirwar van wegen, eeuwenoude pubs en Victoriaanse villa’s bekleden de kustlijn richting het strand bij de Baai van Robin Hood in Yorkshire. Het historische vissersdorp, dat tussen indrukwekkende kliffen ligt, was ooit een hotspot voor smokkelarij. Tegenwoordig staat de haven bekend als het startpunt van het 300-kilometer lange kust-tot-kustpad. Het pad, beter bekend onder de naam Wainwright’s Coast to Coast (vernoemd naar de man die hem bedacht), duurt ongeveer 14 dagen en de route naar St Bees in Cumbria kent verschillende variaties. Officieel is het geen nationaal wandelpad, maar doordat je via een onvergetelijke mix van valleien, vlakten, bergen, dalen en meren door drie nationale parken wandelt, is het zeker niet minder spectaculair.

De Baai van Robin Hood | Foto: stanciuc/Getty Images

Bowness-on-Solway 

Hadrian's Wall Path

Bowness-on-Solway bevindt zich in de zogenaamde Area of Outstanding Natural Beauty aan de noordwestkust van Engeland, vlak buiten de stad Carlisle in Cumbria. De zandduinen en zoutvlaktes maken het een toeristische trekpleister voor vogelaars en vakantiegangers, maar het is ook het eindpunt van het legendarische Hadrian’s Wall Path. Deze achtdaagse wandeling van 135 kilometer volgt het wereldberoemde Romeinse bouwwerk van Wallsend in het oosten dwars door het noorden van Engeland. Onderweg kom je langs kastelen, stadswallen, kantelen en forten. 

Hadrian's Wall Path | Foto: Dave Head/Shutterstock

Eastbourne

South Downs Way

Hoewel Eastbourne bekend staat als kustresort vol gepensioneerde ouderen heeft het toch veel moois te bieden zoals de prachtige gerestaureerde Victoriaanse pier, uitgestrekte kiezelstranden en torenhoge krijtrotsen. Het stadje in East Sussex is tevens het eindpunt voor duizenden wandelaars van de South Downs. Deze prachtige wandeling van 160 kilometer duurt zeven tot negen dagen en start in Winchester en komt uit aan zee. Het pad, dat voornamelijk door de glooiende heuvels loopt, komt ook langs pittoreske dorpjes en historische locaties maar biedt bovenal spectaculaire uitzichten. 

Engeland staat op nummer 2 in de Best in Travel top 10 landen, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: Alena Kravchenko/ iStock