De smaken van Frankrijk: Recept Crêpes Suzette

Redactie Lonely Planet

La douce France en goed eten lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden; de unieke Franse keuken werd over de hele wereld het toonbeeld van verfijning en kwaliteit. Ontdek tradities uit alle hoeken van het land en haal de smaken van Frankrijk in huis.

Crêpes Suzette

(geflambeerde crêpes met sinaasappel-botersaus) 

Het ontstaansverhaal van de crêpes suzette is een van de beroemdste verhalen over de Franse keuken. Volgens de populairste versie was de Prins van Wales in 1895 aan het dineren in het Café de Paris in Monte Carlo, maar liep het niet helemaal zoals gepland. De huidige chef Franck Lafon legt het uit: ‘De kok wilde een speciaal toetje creëren, maar toen hij alcohol in de pan goot, vloog het in brand. De prins vond het erg lekker en vroeg hoe het gerecht heette. De kok noemde het “Prinselijkecrêpes”. De Prins was er met zijn vriendin en zei: “Laten we ze crêpes Suzette noemen”.’ Over het gerecht zelf zegt Franck: ‘Het geheim is het gebruik van goede ingrediënten: goede sinaasappels, Grand Marnier en goede boter. Er is geen “light”-versie mogelijk!’ 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 1uur 30 minuten 

  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 150 g bloem
  • 2 gr zout
  • 150 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 vanilleboon
  • 30 ml curaçao likeur
  • 500 ml melk
  • 50 gr boter + 100 gr boter
  • 8 suikerklontjes
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 50 ml citroensap
  • 30 ml cognac
  • 100 ml Grand Marnier
  • Een beetje suiker ter
    garnering
  1. Rasp de schil van de helft van de sinaasappel en de helft van de citroen af, pers ze uit en bewaar het sap. Bewaar ook de rest van de schil.
  2. Meng bloem, zout, suiker, eieren, vanille, curaçao en melk in een kom. Besprenkel het beslag met een beetje sinaasappel- en citroenrasp en klop het glad.
  3. Giet het beslag door een zeef om de klontjes eruit te halen en laat het 1 uur staan.
  4. Smelt 50 gr boter in een kleine pan en laat het bruin worden. Giet er dan een soeplepel beslag in en verdeel het over de pan door die schuin te houden. Bak de crêpe 30 seconden aan beide kanten totdat hij lichtbruin is. Ga zo door tot het beslag op is en zet de crêpes aan de kant. 
  5.  Wrijf de suikerklontjes over de overgebleven sinaasappel- en citroenschillen.
  6. Smelt 100 gr boter met de suikerklontjes in een pan en voeg dan het sinaasappel- en citroensap toe, samen met een theelepel sinaasappelrasp. 
  7. Leg de crêpes te weken in de pan met boter, suiker en sap en vouw ze dan in vieren. Voeg cognac en Grand Marnier toe in de pan. 
  8. Flambeer de crêpes en besprenkel ze met suiker om te serveren. 

Openingsbeeld: SMarina / iStock