De renovatie van de Notre-Dame is uitgesteld door uitbraak corona

Redactie Lonely Planet

Vele harten in de wereld waren gebroken toen in april 2019 de Notre-Dame in Parijs werd verwoest door een brand. Nu, door de uitbraak van de coronacrisis, zijn de renovatieplannen uitgesteld. 

De Franse president Emanuel Macron stelde een vijfjarenplan op voor de wederopbouw van de kathedraal, nadat de brand de torenspits en een groot deel van het dak had verwoest. Het Franse ministerie van cultuur onthulde in oktober 2019 dat bijna één miljard euro is toegezegd aan het restaureren van de beroemde Parijse kathedraal. 

Door de invoering van de maatregelen omtrent het coronavirus zijn deze werkzaamheden nu stopgezet. Dit omdat de ingevoerde veiligheidsmaatregelen voor medewerkers rond de loodverontreiniging in de kathedraal, in strijd zijn met de nationale veiligheidsmaatregelen die nu wegens het virus zijn ingevoerd. 

Ongeveer 100 mensen hebben aan de restauratie gewerkt, van wetenschapper tot aan medewerkers in de bouw. Thierry Zimmer, adjunct-directeur van het Historical Monuments Research Laboratory, vertelde dat de werknemers bij aankomst op de werkplaats zich omkleden en ondergoed aantrekken van wegwerppapier met daaroverheen een veiligheidspak. De medewerkers dragen beschermende maskers en na blootstelling van maximaal 150 minuten, word het papieren ondergoed vervangen en nemen ze een warme douche. “We douchen vijf keer per dag” zegt hij.  Doordat de werknemers genoodzaakt zijn om constant te douchen en daardoor dicht bij elkaar staan, kunnen zij zich niet houden aan de vereiste sociale afstandsmaatregelen die zijn ingevoerd. Hierdoor zijn de werkzaamheden aan de renovatie dan ook stopgezet. 

Toen het werk werd stilgelegd werden net de voorbereidingen getroffen om de gesmolten steigers met een gewicht van 250 ton te verwijderen die in het dak waren geïnstalleerd voordat de brand plaatsvond. Deze waren destijds geïnstalleerd voor de restauratie van de torenspits van de kathedraal. 

Voor de brand kwamen er maar liefst jaarlijks 13 miljoen bezoekers op de 850 jaar oude kathedraal af. De bouw van de Notre-Dame begon in 1163 onder het bewind van Louis VII en werd voltooid in 1345.

Openingsbeeld: Bruno Giuliani / Getty Images