De perfecte dag in Caïro: hoe breng je 24 uur door in de hoofdstad van Egypte?

Redactie Lonely Planet

Dankzij het postrevolutionaire herstel verandert Egypte in rap tempo. Toch zullen een aantal dingen in Caïro altijd hetzelfde blijven. Een aantal constante factoren zijn bijvoorbeeld het eeuwenoude verleden van de stad, de hedendaagse kunst en muziek en de dagelijkse ochtendbegroetingen die warme glimlachen en vriendschappen opleveren. 

Tijd voor de piramides?

Voor piramides zoals Giza, Saqqara en Dahshur moet je ieder een dag uittrekken, maar een bezoek aan de piramides van Gizeh kun je, als je weinig tijd hebt, combineren met andere activiteiten. Zorg dat je er bent als het terrein om 8.00 uur opent (in de zomer om 7.00 uur) zodat je genoeg tijd hebt om rond te struinen tussen de drie wereldberoemde piramides van de farao’s Khufu, Khafre en Menkaure. Net als de iconische Sphinx dateren deze uit 2550 tot 2490 v.Chr. 

Piramiden van Gizeh | Foto: fmajor/ iStock

Ochtend

Wie genoeg tijd heeft om één piramide per dag te bezoeken kan het best beginnen in de koptische wijk van Caïro, een rustige plek waar je een aantal van de oudste kerken uit de geschiedenis van het Christendom vindt. Na zonsopgang rijd je richting het zuiden via de kustweg langs de rivier de Nijl, waar je je even helemaal alleen waant in een stad met meer dan 20 miljoen mensen. Vaak wordt het, naarmate de dag vordert, erg druk op de weg. Het is dus aan te raden om vroeg op de dag al een flink stuk van je reis af te leggen om zo tijd te besparen. Wie goedkoop wil reizen kan de metro richting Helwan nemen en bij Mar Girgis uitstappen, op steenworp afstand van de kerken. Begin met het bewonderen van het fijnmazige houtsnijwerk in de deuren van de Hangende Kerk en bekijk dan de rest van de historische gebouwen in de omgeving. 

St Virgin Mary's Coptic Orthodox Church is een van de oudste kerken in Egypte | Foto: Emad Aljumah/ Getty Images

Een korte taxirit brengt je naar islamitisch Caïro, een ander deel van de stad waar de oudheid centraal staat. Hier kun je de Mohammed Ali Moskee en het Citadel beklimmen, een opvallend gebouw met een panoramisch uitzicht over de stad. Loop door de Bab Zuwayla-poort en ga de rest van de ochtend op in de drukte van de Khan Al Khalili-markt, of ga weer richting de kustweg om met een feloek de Nijl te verkennen. Deze vertrekken vanaf de aanlegplaats Dok Dok in Garden City. 

Wil je tijdens het verkennen van het stadscentrum even opladen en je koolhydraten en eiwitten aanvullen? Dat doe je het best met een Caïrojaans ontbijt van fuul (pasta van favabonen), ta’amiyya (de Egyptische variant van falafel) of kushari (een mix van noedels, rijst, zwarte linzen, gebakken uitjes en tomatensaus). 

Middag

Steek de 26 juli-brug over naar Zamalek om hier de middag door te brengen. Begin bij het Aisha Fahmy-paleis, een oud landhuis dat nu als cultureel centrum gebruikt wordt. Wandel daarna door de 26 juli-straat om binnen te kijken bij de vele winkeltjes, cafés met verse sapjes en boekenwinkels. Voor een lichte lunch kun je bij café Self terecht, of ga voor loaded nachos en een burger bij Mince. 

Shoppen doe je in de Mohammed Maraashly-straat en Brazil-straat, waar je handgemaakte Egyptische spulletjes, unieke sierraden en een paar vloerkleden kunt kopen. Door de vele kunstgalerijen en boetiekjes zijn de schaduwrijke straten van Zamalek perfect om rond te struinen. Even rust nodig? Een bolletje ijs van Mandarine Koueider is het perfecte excuus voor een pauze.  

Zonsondergang Caïro | Foto: clu/ Getty Images

Avond 

In Dokki en Mohandiseen, aan de westkant van de Nijl, is het goed vertoeven ’s avonds. Begin met de beste visrestaurants in Caïro en probeer bijvoorbeeld garnalen en calamari bij Samakmak (Ahmed Orabistraat 24) of de mosselen bij Gandofli (Ahmed Orabistraat 80). Beide restaurants bevinden zich in het hart van Mohandiseen en zo ben je dus snel en gemakkelijk bij cafés en clubs in de buurt. 

Foto: kharps/ Getty Images

Stap voor een unieke Midden-Oosterse kitschervaring aan boord van een van de vele feestboten die in de Nijl ronddobberen en dans met de rest van de passagiers mee op technomuziek. Terug aan wal is het tijd om de vroege ochtend in de luiden in een cafeetje met zoete thee en waterpijp met een fruitsmaakje. In cafetaria El Horreya, in het stadscentrum, kun je je mengen met de Boheemse klasse van Caïro en een biertje met ze drinken of een potje met ze schaken. Kies een simpele ochtendgroet, zoals sabah al-khair of sabah el-fol, en geniet vervolgens tot sluitingstijd om vijf uur ’s ochtends van de glimlachen en gesprekken die hierop volgen. 

Caïro staat op de derde plek in de Best in Travel top 10 Steden. Bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: Anton Aleksenko / iStock