De nieuwe gezondheidspas in Frankrijk: wat betekent het voor reizigers?

Redactie Lonely Planet

Vanaf zaterdag 15 januari is iedereen in Frankrijk, zowel inwoners als toeristen, verplicht om een boostervaccinatie te hebben gehad. Op locaties waar de QR-code moet worden getoond, geldt alleen een pas met booster.

Pass sanitaire

Frankrijk hanteert al een tijdje de zogenoemde pass sanitaire, oftewel een gezondheidspas. Deze is vergelijkbaar met de Nederlandse QR-code, en moet op verschillende plekken worden laten zien. Voorheen was een QR-code met twee doses Pfizer, Moderna of AstraZeneca of een dosis Janssen voldoende, maar vanaf 15 januari heb je dus ook een booster nodig. Als je tweede vaccin (of eerste als je Janssen had) meer dan vier maanden geleden is, is een booster nodig om een geldige QR-code te krijgen in Frankrijk. 

QR-code

Hoewel je geen booster nodig hebt om het land in te komen, moet je op veel plekken wel een QR-code kunnen tonen waaruit blijkt dat je de booster hebt gehad. Dit geldt voor alle locaties waar meer dan 50 mensen kunnen zijn zoals restaurants, cafés, bars, winkelcentra, musea, theaters, bioscopen, nachtclubs, dierentuinen en andere openbare attractie. 

De pas

Gelukkig hoef je als Nederlandse of Belgische reiziger niets speciaals te doen om een geldige coronapas te krijgen. Een internationale QR-code waaruit blijkt dat je de booster hebt gehad, is gewoon geldig in Frankrijk. Je kunt deze net als de Franse pass sanitaire laten scannen voor entree. 

Ongevaccineerd

Je kunt vooralsnog nog steeds een coronapas aanvragen als je niet gevaccineerd bent. Hiervoor moet je wel in de afgelopen 24 uur getest zijn. Je kunt je op veel plekken in Frankrijk laten testen, zoals bij apotheken. Met een negatieve test mag je daarna 24 uur lang naar locaties waar je een pass sanitaire nodig hebt.

Openingsbeeld: Thomas Demarczyk/iStock