De mooiste plekken in Spanje volgens de Spanjaarden zelf

Redactie Lonely Planet

Iedereen die ogen heeft kan zien dat Spanje barst van de mooie plekjes en idyllische dorpjes maar wat is nou absoluut de meest prachtige plek in het veelzijdige land? Voor deze belangrijke vraag werd niemand minder dan de Spanjaarden zelf geraadpleegd en de resultaten zijn klaar om alle wanderlust in je aan te wakkeren.

De Spaanse krant El País vroeg haar lezers om te stemmen voor wat zij de vijf mooiste plekken in Spanje vinden. De lezers konden kiezen uit een lijst van 250 plekken met allemaal minder dan 10.000 inwoners. In de vijf dagen dat de stembussen geopend waren ontving de krant bijna 5000 reacties, meer dan genoeg om een top vijf van de meest prachtige en minst bekende plekken die iedereen zou moeten leren kennen samen te stellen.

Albarracín is volgens de Spanjaarden zelf de mooiste plek van het land. | Foto: JackF / iStock

Albarracín

De hoogste plek op het podium ging naar het stadje Albarracín in de regio Aragon die aan de rivier de Guadalaviar ligt. Het stadje biedt alles waar de cultuurliefhebber dol op is; een kathedraal, een historische binnenstad en de ruïnes van een zogenaamde alcázar, een type fort waar de Moren het hele schiereiland mee volbouwden.

Het kleurrijke Cudillero is een goede bestemming voor reizigers die van historie houden. | Foto: Studioimagen73 / iStock

Cudillero

Op de tweede plaats eindigde de stad Cudillero, gelegen in de autonome regio Asturië en boordevol smalle steegjes en kleurrijke huisjes. Cudillero ligt tussen de bergen en de zee in en je vindt er onder andere een amfitheater en het paleis van Quinta de Selgas. Een goede optie voor reizigers die voor een historische beleving komen dus.

De smalle en historische steegjes in Santillana del Mar | Foto: Estivillml / iStock

Santillana del Mar

Santillana del Mar komt als derde op de lijst te staan. Het dorp ligt in de regio Cantabria net ten oosten van het bovengenoemde Cudillero. Santillana del Mar is de bekendste van de drie vanwege de Grot van Altamira waar 36.000 jaar oude rotstekeningen rijkelijk te vinden zijn. Volgens El País zelf is het dorp een niet te missen stop als je door de regio Cantabria reist.

Het bergdorpje Aínsa in de regio Aragon biedt prachtige uitzichten. | Foto: Freeartist / iStock

Aínsa & La Alberca

De stad Aínsa, eveneens in de regio Aragon, won de vierde plaats vanwege het historische centrum dat sinds 1965 een conjunto histórico, een beschermd gebied is. De vijfde plaats in dit rijtje ging naar La Alberca in Castilly y León, eveneens een conjunto histórico. Het dorp ligt in het nationale park Las Batuecas-Sierra de Francia, op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel. Het dorp is beschermd gebied sinds 1940 vanwege haar goed bewaard gebleven architectuur die de Sierra de Francia regio typeert.

Het historische en goed bewaard gebleven centrum van La Alberca | Foto: Curtoicurto / iStock

De volledige top tien ziet er als volgt uit.:

  1. Albarracín, Aragon
  2. Cudillero, Asturië
  3. Santillana del Mar, Cantabria
  4. Aínsa, Aragon
  5. La Alberca, Castilla y León
  6. Trujillo, Extremadura
  7. Llastres, Asturië
  8. Cadaqués, Catalonië
  9. Peñiscola, Valencia
  10. Luarca, Asturië

Ben je van plan om naar Spanje af te reizen en zoek je nog inspiratie? Bekijk dan hier de volledige lijst van genomineerde plekjes in Spanje.

Meer Spanje inspiratie vind je hier.

Openingsbeeld: Freeartist / iStock