De mooiste eendaagse hikes in Nieuw-Zeeland

Redactie Lonely Planet

Nieuw-Zeeland is terecht beroemd om de Great Walks en andere meerdaagse hiken, maar je kunt ook van het adembenemende landschap genieten tijdens minder lange wandeltochten. Dat betekent minder uitrusting, minder inspanning en misschien wel meer plezier - en zeker de mogelijkheid om verschillende paden te mixen en matchen in plaats van je te binden aan een enkele route.

Voor deze drie wandeltochten heb je alleen een paar stevige wandelschoenen, een volle waterfles en misschien een kopie van Hiking and Tramping in Nieuw-Zeeland nodig om je onderweg op de juiste weg te houden.

Twilight - Te Werahi Loop

Deze route van vijf uur geeft je een prachtig uitzicht op de natuur van Far North, met woeste zeeën, zandverstuivingen, mooi gevormde landtongen en steeds veranderend licht. De weg is grotendeels vlak en gemakkelijk te bewandelen, omdat deze slingert tussen uitgestrekte stranden en kustbossen. Combineer de wandeling met een pelgrimstocht naar het winderige Cape Reinga (de oorspronkelijke, aboriginal naam is Te Rerenga Wairua), waar de kolkende wateren van de Tasmanzee en de Stille Oceaan samenkomen, en Maori-geesten zouden vertrekken naar het hiernamaals.

Avalanche Peak

Dit uitdagende circuit klimt naar de top van Avalanche Peak (1833 m), die dramatisch boven Arthur's Pass uitsteekt. Uitzicht op de omringende bergen, valleien en hangende gletsjers in Arthur's Pass National Park kan een traan in je ogen veroorzaken, hoewel dat ook kan komen door de bijna 1100 meter lange klim naar de top. Deze reis trip kan alleen in de zomer plaatsvinden, duurt tussen de zes en acht uur en is niet voor angsthazen. De steilere Avalanche Peak Track is de snelste weg omhoog, terwijl de afdaling via Scotts Track gemakkelijker voor de knieën is.

Charmante Creek Walkway

Een van de beste dagwandelingen aan de westkust; de Charming Creek Walkway is een pad voor alle weersomstandigheden langs een oude kolenbaan door de Ngakawau River-kloof. Tijdens de route (ongeveer zes uur) zijn tunnels, een hangbrug, fascinerende geologische formaties en de machtige Mangatini-watervallen te zien. Het is ook geschikt voor een mountainbiketocht. 

Openingsbeeld: Magnetic-Mcc / iStock