De meest epische nachttreinroutes ter wereld

Redactie Lonely Planet

Voor veel van deze routes kun je natuurlijk ook in het vliegtuig stappen, maar als je geen haast hebt, waarom zou je dan de weg niet over land afleggen? Een reis per nachttrein is vaak meer ontspannen, maar nog belangrijker: je hebt meer tijd om de schoonheid van de wereld in je op te nemen en het is een stuk planeetvriendelijker!

Van alle vervoersmiddelen stoot de trein zelfs de minste hoeveelheid broeikasgassen uit. Bovendien heb je net wat meer comfort en ruimte dan wanneer je reist per vliegtuig, kun je genieten van de zonsondergang en -opkomst en zie je langzaam het landschap veranderen van stad naar voorsteden, en van landerijen naar bergen of woestijnen. Vaak zijn er verschillende luxeniveau’s met ieder zijn eigen charme om uit te kiezen en zo past er vaak bij ieder budget wel een optie. Wij zetten een paar van de mooiste treinreizen voor je op een rijtje. 

Hanoi naar Ho Chi Minh-stad, Vietnam

Na de Vietnamoorlog worden de treinen die over dit spoor rijden ook wel aangeduid met Reunification Express, omdat deze het voormalige Noord- en Zuid-Vietnam aan elkaar verbinden. Het spoor loopt tussen de twee enorme steden en spant zich daarmee bijna over de gehele lengte van Vietnam. In zo’n 35 uur kom je langs een heel scala aan bezienswaardigheden: historische stadjes, rijstvelden, groene heuvels en de glinsterende Zuid-Chinese Zee.

Voor de goedkoopste optie kies je voor harde stoelen, wil je iets meer comfort, dan kun je kiezen voor zachte ligplaatsen in een cabine met 4 of 6 plaatsen. En ben je erg gesteld op privacy, waar je graag wat meer voor betaalt, dan zijn er ook VIP-coupés beschikbaar. Kaartjes kunnen van te voren online worden besteld. 

In Chicago vertrekt de California Zephyr dagelijks richting San Fransisco. RudyBalasko/iStock

Chicago naar San Francisco, Verenigde Staten

Tijdens deze epische reis over 3900 kilometer aan spoor brengt de California Zephyr je langs besneeuwde bergen, bloedhete woestijnen en door rivieren uitgesneden kloven. In 1869 was dit het eerste spoor dat over de Continental Divide ging, de bergkam die de stroomgebieden van de rivieren naar de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan scheidt.

De Zephyr vertrekt dagelijks om 14.00 uur uit Chicago. Voor de beste beschikbaarheid en scherpste prijzen kun je het best ver van tevoren boeken, dit kan tot een jaar voor vertrek. Een non-stop reis duurt 52 uur. 

De nachttrein van Rome naar Syracuse lift een stukje mee met een veerboot. Medvedkov/iStock

Rome naar Syracuse, Italië

Om van de Italiaanse hoofdstad naar het historische Siciliaanse Syracuse te komen, moet de trein een stukje water overbruggen, waarvoor hij op een boot gaat. Nadat de trein de kust van Calabrië langs is gegaan, wordt hij op de veerboot gehesen om de Straat van Messina over te steken, voordat de weg weer voortgezet kan worden over het eiland.

Elke avond vertrekken er twee nachttreinen uit Rome, om 21.05 en 23.00 uur. Treinkaartjes kunnen online worden besteld. De trein doet er zo’n 12 uur over om zijn bestemming te bereiken, waarvan 30 minuten over zee. 

Openingsbeeld: Soft_Light/iStock