De levendige Lower East Side van New York City

Redactie Lonely Planet

Ooit bekend om sloppenwijken en huurwoningen, tegenwoordig vind je er de coolste bars in New York City. De Lower East Side werd jaren geleden vaak vermeden, maar nu is de buurt opgebloeid tot een plek waar alles mogelijk lijkt.

Honderd jaar geleden was de Lower East Side in Manhattan (het gebied tussen Houston Street, de Brooklyn Bridge, the Bowery en de East River) de grootste joodse buurt van de wereld. Sindsdien hebben veel nieuwe nationaliteiten zich hier verspreid. Hierdoor is er nu een mengelmoes van culturen te vinden die allemaal hun stempel op de omgeving drukken, van bagelzaakjes tot Puerto Ricaanse restaurants.

Tegenwoordig is de Lower East Side het coolste district in New York. Veel hipsters en toeristen begeven zich in het netwerk van nauwe straatjes, ontdekken brunches die eerder op nachtelijke dansfeesten lijken, bezoeken moderne fotogalerijen en cocktailbars in speakeasy-stijl. Dit is een compleet andere wereld dan de herenhuizen en penthouses van de Upper East Side: het stoom stijgt op uit de straatroosters, net als in de film, stalen trappen zigzaggen langs de gebouwen omhoog en er hangen vele kansen in de lucht.

Drink

In the Lower East Side zijn overal wel plekken om een biertje of een cocktail te drinken. De kunst is te achterhalen waar je als eerste heen moet.

Dirty French is een zwoele bar waar je op vintage geïnspireerde cocktails kunt bestellen. Ooit was de bar uniek in de buurt, maar tegenwoordig duiken er steeds meer concurrenten op. Voor de mensen met een minder dikke portemonnee is dat wel prettig- je hebt namelijk een behoorlijke bankrekening nodig, wil je hier de nacht doorbrengen. Zoek na één drankje gewoon weer verder. Verderop in de straat vind je Hotel Chantelle. Hier is een miniatuurversie van Parijs op het dakterras gecreëerd, inclusief Franse straatlantaarns, traditionele parkbankjes en een uitschuifbaar dak.

Enkele van de bekendste mixologen zijn recentelijk naar het district vertrokken en hebben er een keur aan cocktailbars geopend. Je kunt naar Nitecap gaan, dat er misschien pretentieus uitziet, maar heel gezellig is na middernacht. Of Attaboy, als je zin hebt in een art-deco-avond uit de jaren 30. The Suffolk Arms is gebaseerd op een bescheiden Britse pub en heeft zijn menu opgedragen aan dé sterke drank van de jaren 90: wodka.

Voor iets minder hoogstaands gaan locals graag naar Pianos. Deze gemoedelijke bar blijft open tot 3 uur en is de uitgelezen plek voor dat laatste drankje (vaak gevolg door een stuk pizza van $1, om de hoek).

Je loopt Cake Shop gemakkelijk voorbij, maar het is wel een van de coolere plekken van de buurt. Het is namelijk een muziekwinkel en -podium in één. Aanschuiven voor een speciaalbiertje geeft je het gevoel een local te zijn.

Eet

Ooit veinsde Meg Ryan een orgasme in Katz Delicatessen (in When Harry Met Sally), op de hoek van Ludlow Street - destijds was het waarschijnlijk een van de weinige plekken waar je midden in de nacht nog eten kon krijgen. Nu komen er eigenlijk alleen toeristen, die graag willen zien waar die beroemde scène zich heeft voltrokken.

Vandaag de dag staat de Lower East Side vol met kleine tentjes waar je van alles kunt proberen, zoals kip en wafels gereserveerd bij Sweet Chick en gehaktballetjes van The Meatball Shop. Je kunt in de Lower East Side gerechten eten uit alle hoeken van de wereld, met een twist: bij Lucky Bee krijg je een mix van Thais en Australisch eten. Of je kunt vegetarisch Frans eten proeven bij Le Turtle. Om de originele smaak van de Lower East Side te proeven kun je naar Russ & Daughters' bagelwinkel gaan - hier worden al ruim honderd jaar bagels met gerookte zalm verkocht. Ze hebben nu ook een café voor soep van matseballen, ter plekke klaargemaakt.

Wanneer je plezier wilt beleven, is het aan te raden om bij de brunch van het schemerige Sons of Essex aan te schuiven. Op zaterdagen beleef je hier een lunchfeestje, met gigantische stapels pannenkoeken, karaffen met mimosa’s en bakken vol typische tater tots (aardappelkroketjes).

Katz Delicatessen | Foto: BirgerNiss / iStock

Dans

De nachten van de Lower East Side zijn zonder twijfel enorm fun. Laat je daarom niet ontmoedigen door de naam No Fun - in deze bar-club is plezier gegarandeerd. Jongelui dansen hier de hele nacht op pophits en klassiekers uit de jaren 80.

Mercury Lounge is mysterieuzer en meer indie. Op dit bescheiden poppodium treedt sinds de jaren 90 aanstormend talent op. De meeste optredens zijn goedkoop, het bier smaakt goed en het is precies smoezelig genoeg. Voor plakkerige vloeren en rockmuziek kun je ook naar Arlene's Grocery, maar bereid je wel voor op zweterige temperaturen in de kelderbar. Liever glamour dan grunge? Bezoek de Slipper Room om cabaret, vaudeville en opvallende performancekunst te bekijken.

Doe

Je vindt in de Lower East Side een behoorlijke hoeveelheid designerboetiekjes, gemeenschappelijke kunstruimtes en fotografiegalerijen- er is dus ook overdag genoeg te doen. De tentoonstellingen van Anastasia Photo's omvatten alles van Olympische fotografie tot de Amerikaanse drone-oorlogen. Verderop in dezelfde straat (Ludlow Street) zul je Assembly ontdekken, waar superhippe unisex kleding wordt verkocht. Ook zul je de Dressing Room Bar & Boutique niet kunnen weerstaan: dit is een vintage winkel met een selectie van lokale designers (Tuck, Oyster, Out of Print), met een bar in de winkel zodat je tijdens het shoppen kunt genieten van een drankje.

Verblijf

Ludlow Street is het middelpunt van de nieuwe, hippe Lower East Side. Hier heeft Hotel Ludlow ongetwijfeld iets mee te maken, met zijn bakstenen muren en Chesterfield sofa's. Het is een favoriet onder beroemdheden die even niet opgemerkt willen worden. Verderop vind je hotel Indigo, een boetiekhotel met een lobby vol graffiti en een dakterras met bar.

Lees ook: Mediteren op twee wielen door New York.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock