De kunst van het leven in de Provence

Redactie Lonely Planet

In het verleden heeft de Provence in Frankrijk legendarische schilders als Van Gogh en Picasso aangetrokken met zijn lavendelvelden, bergdorpjes en bovenaardse licht . Maar door de regio heen valt ook een andere kunst te ervaren, een die zich niet laat inlijsten.

Een stedelijk canvas

'Het doel van kunst is om het stof van het dagelijkse leven van onze ziel te wissen.' – Pablo Picasso

De rustieke beeldspraak die zo iconisch is voor de Provence is door generaties van geweldige kunstenaars in de verbeelding van reizigers vereeuwigd. Cézanne versierde de pastorale heuvels met terracotta-gouden dorpjes; Van Gogh schilderde de eenzame boerderijen en velden met paarse irissen; Picasso's Woman under a Pine Tree zet de ruige bergen en torenhoge varens van de Mont Sainte-Victoire neer in zijn gewaagde, modernistische beeldtaal.

In Marseille zijn oud en nieuw perfect met elkaar in balans | Foto: kavram / Shutterstock

Tegenwoordig zijn het de stedelijke ruimtes die nieuwe golven van artiesten naar de regio trekken. Als zijn reputatie als hipster-ontmoetingsplaats niet per se aanspreekt is het alsnog de moeite om bij het cours Julien in Marseille te kijken: het is het thuishonk van een gerespecteerde, caleidoscopische straatkunst-scene.
De straten zijn hier al sinds de jaren 80 bedekt met urban art, maar de kunstvorm is recentelijk weer opnieuw opgebloeid in deze bonte enclave. Toen de stad de Culturele Hoofdstad van Europa werd in 2013 zijn er allerlei initiatieven opgezet om het medium weer aan te moedigen. Zo nodigt een jaarlijks Street Art Festival lokale kunstenaars uit om de straten te “taggen” met ontwerpen rond een specifiek thema. De MUR Marseille is een buitenmuur van 3 bij 5 meter op de hoek van rue Crudère en cours Julien, waar de vergankelijke natuur van deze kunstvorm wordt benadrukt door dit “canvas” iedere twee maanden door een nieuwe kunstenaar te laten vullen.

Maar het is niet alleen straatkunst die nieuwe penseelstreken toevoegt aan het rijke artistieke erfgoed van deze regio. In 2014 begon de bouw van de Fondation Luma in Arles, een nieuw experimenteel cultureel centrum ontworpen door niemand minder dan Frank Gehry. Het centrum moet een pioniersrol gaan vervullen met projecten in fotografie, documentaire en multimedia. Het hoofdgebouw zal pas openen in 2019, maar bezoekers kunnen nu al genieten van een dynamisch evenementenprogramma in de voormalige spoorwegmagazijnen op het terrein.

Op het eiland Porquerolles zal Fondation Carmignac in 2018 een nieuwe expositieruimte openen, en in 2021 knipt Aix-en-Provence het lint door voor 's werelds grootste museum gewijd aan Pablo Picasso. Hier, aan de muren van een voormalig klooster, zullen zo'n 1000 werken van de artiest te zien zijn. Het ambitieuze museum krijgt daarnaast een onderzoekscentrum en een auditorium dat plaats biedt aan 200 bezoekers. Tijdens openbare workshops in etsen en pottenbakken zullen deelnemers het werk van de meest iconische artistieke figuur uit de Provence een moderne interpretatie kunnen geven.

Op stap in de Sterrennacht

'Ik denk vaak dat de sprankelende kleuren van de nacht levendiger en kleurrijker zijn dan die van de dag' – Van Gogh

De nachtcultuur speelt een belangrijke rol in de Provençaalse l'art de vivre. Men kan urenlang hangen met vrienden, onder het genot van een pastis (een aperitief met anijssmaak) en gezellige gesprekken. Als de Provençaalse zon achter de horizon verdwijnt komen populaire steden als Saint-Tropez en Monaco op gang; ze bieden genoeg vermaak om een hele nacht mee te vullen. Wie het wil kan 's middags al beginnen met een aperitief in de ontspannen bar van Hotel l’Ermitage in Saint-Tropez, of zijn smaakpapillen prikkelen met kundig gebrouwen biertjes in de Brasserie de Monaco. Wie wat gewaagders zoekt, zou L'Esquinade kunnen proberen.

's Nachts krijgt het oude centrum van Nice in Frankrijk een heel ander gezicht | Foto: Hvidberg Photography / Shutterstock

In Nice bloeit overdag het labyrintische oude centrum met bloemenkraampjes en kleurrijke voedselmarkten, maar 's avonds en 's nachts trekt het een kakofonie van feestvierders. De Snug & Cellar, een van de meer verfijnde pubs van de stad, is ideaal voor een rustig drankje. Feestbeesten die iets wilders zoeken zullen zich uitstekend kunnen vermaken in het grungy-chique Chez Wayne's en in gaybar Le Six.

In Aix-en-Provence breng je de zwoele avonden door op de volle terrassen en pleinen rond het place des Cardeurs, place de Verdun en place de l'Hotel de Ville. Voor wat groezeligers ga je naar de buurt rond cours Julien in Marseille, waar de kunstzinnige bevolking van de stad een ambiance heeft gecreëerd die tegelijk mediterraans en Manhattan-esque aanvoelt. Breng een luie avond door in de pub Massilia, die dorstige kelen een weldoordacht menu met speciaalbieren en eersteklas cocktails aanbiedt. Of geniet van de zintuigelijke ervaring bij Living Art's, een restaurant en podium voor livemuziek, waar een deftig interieur wordt gecombineerd met wijnproeverijen, jazzsessies en kunstexposities.

In de Best in Europe 2018 top-10 staat Provence op nummer 5, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: onixxino / iStock