De hoogtepunten van Guizhou, de verborgen zuidwestelijke provincie van China

Redactie Lonely Planet

In een geheim hoekje van zuidwestelijk China, ligt een bergachtige provincie verborgen van de gebruikelijke routes. Het weinig bekende Guizhou ligt tussen de populairdere provincies Yunnan, Sichuan en Guangxi in en krijgt zelden aandacht. Maar Guizhou is rijk aan alles wat China zo aantrekkelijk maakt voor reizigers: mythische berglandschappen, diverse culturen en bijzonder eten.

Gedurende de afgelopen jaren is er in Guizhou – van oudsher een van de armste provincies van China – een toename waarneembaar in de bezoekersaantallen. Dit begon nadat de provincie werd gekozen als technologische bestemming en bedrijven als Apple, Huawei en Tencent handig gebruikmaakten van het koele klimaat om daar hun omvangrijke data op te slaan.

Vervolgens werd in 2016 ’s werelds grootste enkelvoudige telescoop, FAST, er gebouwd. Hij wordt gebruikt om transmissies uit de ruimte te ontvangen in de hoop leven op een andere planeet te ontdekken. Bovendien kwamen er langzaam maar zeker meer Chinese reizigers naar Guizhou, op zoek naar wat tegenwoordig steeds zeldzamer en felbegeerder wordt in China: natuur en frisse lucht.

Dit is onze gids met hoogtepunten en bezienswaardigheden van Guizhou, de meest ondergewaardeerde provincie van China.

Guiyang | Foto: SeanPavonePhoto: iStock

Guiyang – de hippe hoofdstad

Van een afstandje ziet Guiyang er misschien een beetje hetzelfde uit als de meeste provinciale hoofdsteden: verrassend groot voor een stad die nog relatief onbekend is, een knelpunt van verkeer tussen een bos van hoge flatgebouwen, bouwkranen en oneindig veel winkels.

Maar hiertussen verborgen meanderen smalle steegjes die de geschiedenis van Guiyang onthullen: het was een buitenpost voor de legers van Sui en Tang in de 7de eeuw en werd al bewoond in de Periode van Lente en Herfst (771-479 v.Chr.). In deze kleine steegjes, die als slangen van de modernere straten afkronkelen vind je lagere gebouwtjes die omgetoverd zijn tot koffiehuizen, kunstgalerieën en caféetjes. Als je door deze steegjes loopt kun je zo ineens op een geheime microbrouwerij stuiten (wij zijn groot fan van Trip Smith) of op een traditioneel voedselkraampje met plastic krukjes waarop je gigantische kommen rijstnoedels of zure vissoep kunt wegwerken.

Miao en Dong dorpjes

De meeste bezoekers komen naar Guizhou om te leren over de culturen van de minderheden die er wonen. China heeft 56 officieel erkende minderheden, een groot aantal daarvan woont in het gebied rond Guizhou en verder naar het westen in Yunnan.

Qiandongnan is een autonome prefectuur in het oosten van Guizhou. Hier woont de grootste concentratie mensen die behoren tot de volkerengroepen Miao en Dong. Kaili is de voornaamste stad en een goede eerste bestemming in de regio, en Danzhai Wanda Village is een goede uitvalsbasis om de vele lokale dorpjes in de regio te bezoeken. Riverside Zhaoxing, waar de Dongcultuur heel toegankelijk is door de aanwezigheid van veel hotels, caféetjes en een museum voor lokale kunsten en ambachten, is een prettige plek waar je comfortabel kunt overnachten.

Landschap Guizhou | Foto: Yiming Li/ iStock

Danzhai

Doordat Guizhou een van de armste provincies van China is, is het nooit een populaire reisbestemming geweest en ontbreekt het comfort van de grotere steden. Sinds kort zijn er echter ontwikkelingen geweest die hebben geholpen via duurzame bezoekwaardigheden de provincie op de kaart te zetten voor betrokken bezoekers. Het in 2017 gebouwde Danzhai Wanda Village is een sociaal verantwoord initiatief dat zorgt voor armoedevermindering, opgezet door de Chinese onderneming Wanda. De doelen zijn bewonderenswaardig: ruimte creëren zodat het Miaovolk en andere minderheden de bezoekers kunnen trekken met hun eigen bedrijfjes of door het aanbieden van traditionele kunsten en ambachten waarmee ze hun cultureel erfgoed kunnen tentoonstellen.

De natuurwonderen van Guizhou

’s Werelds grootste ongefundeerde grot (Zhijin Cave), een van de grootste watervallen van China (de Huangguoshuwaterval) en de langste grot in Azië (Shuanghe Cave) – Guizhou zit vol met natuurlijke superlatieven. De aaneengesloten reeks watervallen van de gigantische Huangguoshuwaterval zijn voor veel bezoekers de eerste halte en het zou zonde zijn om die over te slaan, vooral in de lente wanneer de waterval op zijn grootst is. Er zijn veel grottenstelsels met elkaar verbonden onder de bergen die de provincie zo kenmerken. De bergen komen zo uit een Chinese droom, met hun mysterieuze karsttoppen die vaak in mist gehuld zijn.

Huangguoshuwaterval | Foto: BIHAIBO/ iStock

De dorpjes rond Qiandongnan zijn een goede basis om de wildernis te verkennen – vanaf veel dorpjes zijn er interessante dagwandelingen, bergwandelingen, of wandelingen door de rijstvelden te maken die zorgen dat je je in een andere tijd waant. Maar zelfs in de hoofdstad ligt de natuur om de hoek. Het Qianlingshanpark bevat meer dan 400 hectare bos, bergen, wandelpaden, grotten, meertjes en een boeddhistische tempel, en dat alles op minder dan twee kilometer van het stadscentrum.

Openingsbeeld: aphotostory/ iStock