De geheime geschiedenis van de Piña Colada

Redactie Lonely Planet

Met deze zoete retroklassieker kom je de zonnige dagen goed door.  

 De beroemde cocktail van ananas, rum en kokos is officieel erkend als het nationale drankje van Puerto Rico. Deze status verkreeg de cocktail al in 1978 en in het jaar erna vergaarde de piña colada nog meer roem door de hit Escape (The Piña Colada Song) en ging het symbool staan voor een speels avontuur. De populariteit van het drankje heeft sindsdien nooit meer zulke grote hoogten gekend, maar ook in de Lage Landen is het nog steeds een guilty pleasure.

De oorsprong van de piña colada is onduidelijk. Volgens een van de verhalen heeft de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí de basisingrediënten 200 jaar geleden bij elkaar gegooid voor zijn bemanning. De meest waarschijnlijke geboorteplaats van het drankje zoals we het nu kennen is de Beachcomber Bar bij het Caribe Hiltonhotel in San Juan op Puerto Rico. Barman Ramón Marrero Pérez heeft het recept in 1954 wat bijgeschaafd door het gebruik van Don Q Gold-rum en Coco López, een kokosroom die enkele jaren daarvoor was uitgevonden. Het hotel was populair bij Hollywood en dus werd het drankje dat ook. Joan Crawford vond het ‘lekkerder dan Bette Davis in het gezicht slaan.’

Bij het Caribe Hilton heeft de Beachcomber al lang geleden plaats gemaakt voor de Caribar, maar ze zijn nog steeds trots op de uitvinding van hun piña colada, ook al hebben ze concurrentie van Barrachina, een restaurant met een bordje waarop staat dat het drankje hier in 1963 uitgevonden is. De meeste Puerto Ricanen kiezen geen kant, maar maken de cocktails gewoon lekker thuis om mee naar het strand te nemen. Geen gek idee om hetzelfde te doen, als je je een beetje schaamt om het drankje in een bar in je woonplaats te bestellen. Maar nog beter kun je in de bar de notie dat cocktailparasolletjes voor verfijnde smaak staan, gewoon voor één keertje omarmen.

Zelf mixen:

60ml witte rum, 30ml kokosroom, 30ml slagroom, 180ml vers ananassap, 120ml ijsblokjes

  • Giet de rum, kokosroom, slagroom en ananassap in een blender.
  • Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel.
  • Serveer in een glas van 360ml.
  • Garneer met een stukje verse ananas en een gekonfijte kers.

Openingsbeeld: Moncherie / iStock