De beste rondleiding door de Melkweg begint in Chili

Redactie Lonely Planet

In het zuiden van de uitgestrekte Atacamawoestijn in Chili krioelen bergrivieren door het zonovergoten landschap, omringd met hellingen vol uitgestrekte wijngaarden, vredige bergdorpjes en de pieken van het mysterieuze Andes gebergte opdoemend in de verte. Dit is de Elqui-vaillei, beroemd om de onuitputtelijke droogte en de opmerkelijk heldere luchten, die de meest bizarre sterrenhemels opleveren.

Zo’n 500 kilometer ten noorden van Santiago, ingeklemd tussen het Andes gebergte enerzijds en de Stille Oceaan anderzijds, ligt een van de beste plekken op aarde om sterren te kijken. De afgelegen locatie, de grote hoogte en de wolkvrije nachten vormen de perfecte cocktail voor astronomen en andere sterrenliefhebbers, die hier hun hart gegarandeerd op kunnen halen. In de vallei zijn een aantal belangrijke astronomische onderzoeksbases gevestigd, die steeds meer aandacht van het publiek trekken.

De sterrenhemel boven de Elqui-vallei | Foto: Mandy2110 / iStock

Het dorpje Vicuña is het perfecte startpunt voor een nachtelijke ontdekkingstocht door de vallei. Vanuit Vicuña worden tal van geleide tours georganiseerd die je helemaal wegwijs maken in de Melkweg. Het Observatorio Cerro Mamalluca, 9 kilometer ten noordoosten van Vicuña, is een van de bekendste en organiseert rondleidingen door het sterrenstelsel. Je krijgt een snelcursus astronomie waarna je door een enorme telescoop de maan, Jupiter en Saturnus mag bewonderen.

Een andere optie is het Observatorio del Pangue, zo’n 17 kilometer ten zuiden van Vicuña, gestationeerd in een gebied dat volledig vrij is van welke vorm van lichtvervuiling dan ook. Sterker nog, de enige constructies in de omgeving zijn andere wetenschappelijke sterrenobservatoria. Bij Observatorio del Pangue krijg je een twee uur durende rondleiding van een enthousiaste astronoom in een groep met maximaal tien anderen. Door hun telescopen kun je de meest fascinerende sterrenhopen, nevels, sterrenstelsels en nabijgelegen planeten bewonderen.

Door de minimale lichtvervuiling in de vallei zijn dit soort plaatjes geen uitzondering. | Foto: Srongkrod / iStock

Een iets kleinschaligere tour boek je bij Alfa Aldea. Je wordt verwelkomd met een Chileens wijntje uit de nabijgelegen wijngaarden en onder een kleedje, met een kom warme groentesoep in je handen word je met een laserpointer door de Melkweg geleid. Bij Alfa Aldea is het zelfs mogelijk om sterren te luisteren met radiotelescopen. 

Geen behoefte aan een geleide tour? Dan is het kleine dorpje Pisco Elqui, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Vicuña, een aanrader. Hier zijn voldoende charmante B&B’s met wilderige tuinen en ruime terrassen te vinden. Perfect om de zonsondergang te bewonderen onder het genot van een lokaal wijntje, om de lucht vervolgens te zien transformeren naar een waar sterrenparadijs.

De Elqui-vallei is overdag ook niet mis, rechtsonder zie je de vier sterrenobservatoria van de vallei. | Foto: Tim Abbott / iStock

Wil je het liefst nu gelijk boeken? Houd dan rekening met een aantal zaken. Zorg dat je de maancyclus even checkt. Als de maanfase op zijn volst is, vier dagen voor en vier dagen na volle maan, doet dat behoorlijke afbreuk aan het zicht op sterrenhemels. Denk er ook aan om je warm aan te kleden want het kan ’s nachts behoorlijk afkoelen in de woestijn.

Meer over Chili? Lees dan deze driedelige serie over de Atacamawoestijn.

Openingsbeeld: DC_Colombia / iStock