De beste nieuwe ervaringen voor op je bucketlist

Redactie Lonely Planet

Heb je soms het idee dat je alles al hebt gezien? Vul je bucketlist aan met deze geweldige nieuwe ervaringen in 2018.

Heb jij het in je om een echte ninja te zijn? Ga naar Japan om 's werelds coolste certificaat te bemachtigen | Foto: Chase The Son Photography / Getty Images

Ninja-toerisme, Japan

De eeuwenoude Japanse ninjacultuur wordt in 2018 nieuw leven ingeblazen met een keur aan activiteiten. Bezoekers hebben de keuze uit twee gespecialiseerde ninjatours, waarbij je overnachten in bijvoorbeeld de provincie van Iga, waar twee heilige ninjaplekken te vinden zijn en een aantal van de beroemdste scholen. In Tokio wordt een geheel nieuw Ninja Museum geopend, evenals een Ninja Academy waar bezoekers kunnen trainen onder begeleiding van de “laatste ninja”: Jinichi Kawakami. Als het je lukt in alle lessen te slagen, kun je je voortaan een gecertificeerde ninja noemen.  

De Japanse Ninja Council leidt de weg in de heropleving van deze eeuwenoude discipline. Kijk voor updates op ninja-official.

Ocean Cay Reserve, de Bahama’s

Een oud industrieterrein op de Bahama’s wordt getransformeerd tot zeereservaat en privé-eiland. Gasten van MSC Cruises kunnen binnenkort de stranden, kalme lagunes, tiki-bars en plekken voor het hele gezin van het Ocean Cay Marine Reserve ontdekken. Het reservaat is zo ontworpen dat de groei van koraal en zeeleven wordt gestimuleerd. Er zullen ook meer dan 80 inheemse planten groeien op het ongerepte eiland.

Vanaf november 2018 zullen cruisegasten verwelkomd worden op het eiland; kijk voor reizen naar Ocean Cay Marine Reserve op msccruises.

Duik naar de Titanic, Newfoundland, Canada

Avonturiers kunnen nu naar ’s werelds beroemdste scheepswrak duiken op een onvergetelijke achtdaagse expeditie vanuit Newfoundland. Je reist met reisorganisatie Blue Marble Private en een crew van experts om het wrak van de RMS Titanic te ontdekken in een onderzeeër. Op bijna 4000m diepte krijg je een glimp van iconische delen van het schip, waaronder de beroemde grote trap. Dit onderwateravontuur is ongetwijfeld een van de uniekste reiservaringen op aarde; plekken zijn beperkt.

De tochten naar de Titanic van Blue Marble starten in 2018 en zullen ook in 2019 te boeken zijn; kijk voor meer informatie over de duik van je leven op bluemarbleprivate.

Vliegen van Argentinië naar Antarctica

Vanaf januari 2018 kun je een van de meest afgelegen regio’s ter wereld op een geheel nieuwe manier ontdekken. Staatsvliegmaatschappij LADE van Argentinië zal als eerste ooit een lijndienstvlucht naar het bevroren continent aanbieden. Bezoekers kunnen wekelijks in slechts 90 minuten van Ushuaia in Argentinië naar Marambio Base op Antarctica vliegen. Een wereld van verschil met de ruige vaartocht die bezoekers nu moeten maken om het continent te bezoeken. Marambio Base wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek en de wetenschap, maar zal ontwikkeld en uitgebouwd worden om verblijfplaatsen voor bezoekers te bieden.

De wekelijkse vluchten zullen starten in januari 2018. Kijk op LADE’s website voor meer informatie.

Een impressie van de Vessel Galerij, wat het middelpunt van de vernieuwing van New York’s Far West Side moet worden | Foto: Forbes Massie-Heatherwick Studio

Vessel Gallery, New York City, VS

New York krijgt er een nieuw icoon bij. Vessel wordt een spectaculaire beklimbare installatie in Hudson Yards, een voormalig industrieel gebied in het uiterste westen van Midtown Manhattan. De glimmende koperen constructie wordt het pronkstuk van de Public Square & Gardens. Vessel zal uit maar liefst 154 met elkaar verbonden trappen bestaan in een geometrisch patroon. Bezoekers kunnen de 45 meter hoge constructie beklimmen via het kilometerlange netwerk van paden. Elke trap geeft weer een nieuw perspectief op de vernieuwde buurt.

Vessel zal in de herfst van 2018 voor publiek worden geopend.

Digitale hekserij laat bezoekers in de wereld van de iconische werken stappen van het Paris’s I’Atelier des Lumières | Foto:  Culturespaces, DR

L’atelier des Lumières, Parijs, Frankrijk

 De historische kunstwereld van Parijs zal flink wakker worden geschud met de opening van l’Atelier des Lumières. Het Atelier zal draaien om interactieve kunstervaringen met ieder jaar een nieuwe expositie. Door een digitaal perspectief te geven op een van de grote namen uit de kunstwereld kunnen bezoekers ’s werelds bekendste kunstwerken binnenstappen. Een kleinere expositie zal een meer hedendaags thema behandelen. l’Atelier des Lumières zal een ruimte van wel 2000m2 beslaan in een voormalige 19de-eeuwse fabriek, met innovatieve projecties van maar liefst 8 meter hoog op de muren.

In april 2018 zal het Atelier worden geopend aan rue Saint-Maur 38/40; kijk ook op atelier-lumieres

Science Gallery, Londen, VK; Detroit, VS

De Science Gallery in Dublin betovert en verrukt bezoekers al sinds 2008. In 2018 krijgt de galerie een nieuwe, permanente huisvesting in Londen en wordt er een driejarig project gestart in Detroit. De Britse tak krijgt een ruimte naast London Bridge, met wisselende thematische tentoonstellingen over de grote vragen des levens. De exposities zullen interactief zijn; de reacties van bezoekers worden misschien wel meegenomen in het wetenschappelijke onderzoek van de galerie. Aan de andere kant van de oceaan zal de tijdelijke expositie in Detroit in Michigan State University gehuisvest worden en vooral nieuwe onderzoeksmethodes voor studenten en academici pionieren.

London Science Gallery opent in 2018 de deuren; toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op london.sciencegallery

Directe vluchten van Perth naar Europa verbindt Australië’s meest afgelegen stad met de wereld. | Foto: Rob Bayer / Shutterstock

Rechtstreekse vlucht van Australië naar Europa

Reizen naar Australië is weer een stukje makkelijker geworden nu de eerste rechtstreekse vlucht van Australië naar Europa is aangekondigd. De nieuwe 17-uur durende vlucht – een van de langste wereldwijd – van Qantas verbindt Perth rechtstreeks met Londen. De vliegmaatschappij wil de vlucht zo comfortable mogelijk maken voor economy-passagiers. Zo zal de Dreamliner 787 worden ingezet op de route; een vliegtuig ontworpen om turbulentie te verminderen en de luchtkwaliteit te verhogen. En het is natuurlijk een goed excuus voor Europeanen om de meest afgelegen stad van Australië te verkennen.

Je kunt de vlucht boeken vanaf maart 2018; tickets zijn te verkrijgen via qantas

Ulysses Centre, Dublin, Ierland

De imposante literaire geschiedenis van Ierland vormt het hart van een nieuw bezoekerscentrum in het historische Newman House in Dublin. James Joyce heeft nog lezingen bijgewoond in het gebouw en de interactieve exhibitie van het centrum zal zich focussen op zijn werk. Ook andere belangrijke figuren uit de literaire geschiedenis van Ierland passeren de revue. Het centrum zal tevens wisselende tentoonstellingen over hedendaagse figuren organiseren, evenals lezingen en voorstellingen.

 Het Ulysses Centre zal in de herfst van 2018 openen in Dublin.

August Moon Drive-in, Nashville, USA

Laat je terugvoeren naar de jaren 60 van de vorige eeuw in de 4.180m2 aan entertainmentruimte in Music City. In het mini-overdekte pretpark waan je je in een perfecte zomerse avond, compleet met sterrenhemel en tjilpende krekels. Neem plaats in een klassieke auto en kijk een blockbuster of juist een klassieker op het grootste niet-IMAX bioscoopscherm van Noord-Amerika. En het is niet alleen nostalgie: de eigenaren beloven met baanbrekende technologie en acteurs een zeer interactieve ervaring voor het publiek.

Deze must voor filmfans zal in de lente van 2018 de deuren openen in Nashville; kijk voor meer informatie op augustmoondrivein 

Lees ook: De beste culturele reizen voor de hele familie.

de-beste-culturele-reizen-voor-de-hele-familie

Openingsbeeld: Jewelsy / iStock