De beste momenten om naar Schotland te reizen

Redactie Lonely Planet

Met steden vol met cultuur, adembenemende wildernissen en betoverende hooglanden is Schotland een populaire bestemming. Maar met het grillige weer en evenementen die veel bezoekers trekken, moet je wel even weten wat de beste tijd is om af te reizen. Of je nu de drukte in wilt tijdens het festivalseizoen van Edinburgh of wilt ontsnappen naar de wildernis van de Hooglanden en eilanden, hier lees je wanneer je moet gaan. 

Hoogseizoen: juli en augustus

De tijd van festivals
De sociale agenda van Schotland is ’s zomers overladen met de beroemde festivals van Edinburgh in augustus en evenementen door het hele land. Accommodatieprijzen kunnen hierdoor 10-20% hoger zijn, dus probeer vooruit te boeken als je in de zomer gaat. Als je graag outdooractiviteiten wilt doen: dit is de warmste tijd van het jaar, maar ook vaak nat. De muggen in de Hooglanden en op de eilanden zijn ook op hun agressiefst. 

Edinburgh in de zomer. georgeclerk / iStock

Tussenseizoen: mei, juni en september

De tijd voor buitenleven
Statistisch gezien bieden deze maanden de meeste kans op droog weer, zonder muggen. Let hierbij extra op het woord statistisch, want je moet nooit naar Schotland gaan zonder goed voorbereid te zijn op een flinke bui. In mei en juni bloeien de wilde bloemen en rododendrons. Afhankelijk van wanneer je gaat in juni kan het licht blijven tot 23.00 uur, waardoor je eindeloos veel tijd hebt om het land te verkennen. 

Laagseizoen: oktober t/m april

De tijd voor rust
Tijdens het laagseizoen zijn bezienswaardigheden en accommodaties op afgelegen plekken vaak gesloten, dus check van te voren of er dingen zijn je graag zou willen zien. Van november tot maart kan het erg koud en nat zijn, maar dit zijn ook de juiste omstandigheden om je tussen de locals in een gezellige, warme pub te mengen. 

De festiviteiten rond Up Helly Aa. AndrewJShearer / iStock

Januari

Het land ontkatert na Hogmanay (het Schotse nieuwjaarsfeest) en gaat weer aan het werk, tot Burns Night aanbreekt. Het is koud en donker, maar er is kans dat je kunt skiën. 
Belangrijkste evenementen: Burns Night; Celtic Connections; Up Helly Aa

Februari

De koudste maand van het jaar leent zich goed voor winter mountaineering, ijsklimmen en skiën. De dagen worden langer en de sneeuwklokjes beginnen te bloeien.
Belangrijkste evenementen: Six Nations Rugby Tournament; Fort William Mountain Festival

Maart

Maart is vaak een rustige maand in Schotland, maar het weer wordt vaak wat beter met de lente in aantocht. 
Belangrijkste evenementen: Glasgow International Comedy Festival

April

De boshyacinten aan de overs van Loch Lomond bloeien en visarenden vinden hun nesten terug bij Loch Garten. Het weer wordt beter, maar er zijn nog steeds vaak hevige buien.
Belangrijkste evenementen: Rugby Sevens; Shetland Folk Festival

Mei

Wilde bloemen op de machairs in de Hebriden, meidoornhagen in bloei en kersenbloesem in stadsparken - het weer in Schotland is vaak het best in mei. 
Belangrijkste evenementen: Burns an’ a’ That; Spirit of Speyside; Fèis Ìle

Juni

Argyllshire staat vol met felroze rododendronbloemen en de lange zomeravonden strekken zich uit tot 23.00 uur. 
Belangrijkste evenementen: Common Ridings; West End-festival

Juli

De schoolvakanties beginnen, net als de drukste tijd van het jaar voor badplaatsen. Ook het hoogseizoen voor vogelaars op Shetland. 
Belangrijkste evenementen: Hebridean Celtic Festival

Glennfinnan Railyway Viaduct in Schotland. miroslav_1 / iStock

Augustus

De festivals in Edinburgh barsten los en trekken veel bezoekers. Dit is de beste maand om aan de westkust dwergvinvissen en reuzenhaaien te spotten.
Belangrijkste evenementen: Edinburgh Military Tattoo; Edinburgh Festival Fringe; Edinburgh International Festival; Edinburgh International Book Festival

September

De schoolvakanties zijn voorbij, de muggen verdwijnen en de wilde bramen zijn rijp voor de pluk. Het weer is vaak droog en mild - een uitstekende tijd van het jaar voor buitenactiviteiten. 
Belangrijkste evenementen: Braemar Gathering

Oktober

De herfst geeft kleur aan de bossen van Highland Perthshire en de Trossachs, terwijl het toeristenseizoen ten einde loopt en de Schotten zich opwarmen met een malt whisky bij het haardvuur. 

Belangrijkste evenementen: 2Enchanted Forest

November

De dagen worden korter, maar dit is een goede maand om te genieten van de herfstkleuren en musea, galerieën en pubs in Schotse steden af te struinen. 
Belangrijkste evenementen: Glasgow’s Whisky Festival

December

De duisternis valt halverwege de middag als de kortste dag van het jaar nadert. Het vaak koude en natte weer wordt verzacht door kerst- en nieuwjaarsfestiviteiten. 
Belangrijkste gebeurtenissen: Hogmanay

Openingsbeeld: Daniel Kay / iStock