De Arc de Triomphe wordt tijdelijk het grootste cadeau op aarde

Redactie Lonely Planet
De Arc de Triomphe wordt tijdelijk het grootste cadeau op aarde

Gerenommeerd architect en kunstenaar Christo wikkelt volgend jaar de Arc de Triomphe in 25.000 vierkante meter plastic en 7000 meter rood lint voor een project waar al bijna 60 jaar aan gewerkt wordt.

Het werk, genaamd: L’Arc de Triomphe Wrapped (Project for Paris, Place de l’Etoile-Charles de Gaulle), werd in 1962 voor het eerst bedacht door Christo en Jeanne-Claude. Christo ontmoette zijn inmiddels overleden vrouw en kunstpartner in Parijs, vlak voordat ze op het spectaculaire idee kwamen om een gigantisch gebouw in te pakken met polypropeen. Christo, die een kleine kamer huurde in de buurt van de Arc de Triomphe, werkte daar aan verschillende projecten. Een daarvan was een foto-montage van de Parijse triomfboog, bekeken vanaf de Avenue Foch, volledig ingepakt in plastic. Nu, bijna 60 jaar later, wordt het architectonische werkstuk, in samenwerking met Centre Pompidou en het Centre des Monuments Nationaux, eindelijk gerealiseerd.

Een illustratie van het verwachte resultaat. Foto: Christo / André Grossman

Het project houdt in dat het iconische 49,5 meter hoge monument aan de Champs-Élysées omhuld wordt in een zilverachtig-blauw materiaal, gemaakt van recyclebaar polypropeen, en wordt vastgemaakt met 7000 meter aan rood lint. Christo illustreerde het verwachte resultaat in een serie tekeningen en foto’s, die hij vervolgens ingekleurde met potlood en emaille verf.

Christo en Jeanne-Claude hebben het idee eerder uitgevoerd, toen met de Reichstag in Berlijn en het Pont-Neuf in Parijs. Daarnaast creëerde Christo vorig jaar in het Serpentine Lake in Londen The London Mastaba, een architectonisch kunstwerk opgebouwd uit 7506 kleurrijke, horizontaal gestapelde tonnen.

Het iconische gebouw zal omhuld worden met zilverachtig-blauw materiaal. Foto: Christo / André Grossman

De verpakking van de Arc de Triomphe zal in 2020 samenvallen met een grote tentoonstelling in het Centre Georges Pompidou, van 18 maart tot 15 juni. Tijdens de expositie kunnen bezoekers terugkijken op het leven van Christo en Jeanne-Claude, die van 1958 tot 1964 in Parijs woonden. Daarnaast krijg je inzicht in de totstandkoming van het project The Pont Neuf Wrapped, Project for Paris, 1975-85.

De ingepakte Arc de Triomphe zal in 2020 te bewonderen zijn, van 6 tot 19 april.

Citytrip naar Parijs? Overnacht in het Louvre met deze unieke AirBnb.

Openingsbeeld: Christo / André Grossman


Volg Lonely Planet op Instagram