De alternatieve Middellandse Zee: Comacchio in Italië

Redactie Lonely Planet

Ontdek originele reiservaringen aan de kusten van de Middellandse Zee en de zonovergoten landschappen erachter. Deze keer: Comacchio in Emilia-Romagna, Italië

Waarom is het bijzonder?

Dit minder bekende lagunestadje wordt wel vaak ‘Klein Venetië’ genoemd naar zijn grote broer 80 kilometer naar het noorden. Comacchio heeft kronkelende kanalen en lage bruggen in overvloed, maar slechts een fractie van Venetië’s bezoekersaantallen. Wandel langs huizen in pastelkleuren naar Palazzo Bellini aan het water en de 17de-eeuwse vismarkt, waar de dagvangst uit traditionele “batane”-boten wordt geladen. Paling is een lokale specialiteit; eet ze gegrild bij de verstopte trattoria Da Vasco e Giulia (maaltijden vanaf €18; vascoegiulia.it).

Waar moet ik slapen?

Al Ponticello, gevestigd in de voormalige rechtbank, heeft kleurrijke, vrolijke kamers met uitzicht op het hoofdkanaal en serveert zelfgemaakt gebak bij het ontbijt (vanaf €86; alponticello.it). Ze kunnen ook excursies per boot of fiets regelen in de omringende lagunes en bossen van de Podelta. 

Hoe kom ik er?

Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven of Brussel naar Bologna (vanaf €35; ryanair.com).

Hoe ver is het strand?

Er zijn er zeven binnen handbereik – onze favoriet is het ongerepte Lido di Volano, op 20 minuten rijden van Comacchio.

Lokale kennis

Het Museo Delta Antico is twee jaar geleden geopend in een neoklassiek voormalig ziekenhuis in Comacchio. Er wordt onder andere de handelswaar van een Romeins scheepswrak tentoongesteld (€6; museodeltaantico.com).

Openingsbeeld: ermess / iStock