Het is officieel: de aarde wordt groener

Redactie Lonely Planet

Na bijna twee decennia aan dataverzameling, heeft NASA bevestigd wat het in de jaren 90 al vermoedde: de aarde wordt groener. Twee onverwachte landen leiden de opmars.

NASA is al bijna twintig jaar bezig met het monitoren van het groen op aarde. Met twee satellieten die elke dag vier foto’s maken van elk gebied op aarde, is het mogelijk om in zeer hoge kwaliteit de veranderingen in plantengroei weer te geven.

Sinds 2000 is de planeet over het geheel 5% groener geworden, wat gelijk staat aan alle bomen en planten in het Amazone regenwoud. In eerste instantie dacht NASA dat dit door klimaatverandering kwam, maar met de verzamelde data is duidelijk geworden dat de mens achter deze trend zit.

Het Guilin-landschap in het zuiden van China. Foto: aphotostory / iStock

Daarnaast ontdekten zij ook iets verrassends. India en China blijken verantwoordelijk voor een derde van deze vergroening, dat terwijl ze maar 9% van het groen op aarde bezitten. Zowel India als China zijn ingegaan op een uitgebreid herbebossingsprogramma, waarbij uit het NASA-onderzoek is gebleken dat de bebossing in China met meer dan 10% is gegroeid en in India met meer dan 6%. Het wereldwijde gemiddelde was 2,3%.

Hoewel het een positief bericht is, benadrukken onderzoekers dat dit niets afdoet aan de situatie in landen als Indonesië en Brazilië, waar het onafgebroken verval van het oerwoud alsnog gigantische gevolgen zal hebben voor het ecosysteem en de biodiversiteit. Echter tonen de cijfers uit China en India wel aan dat de ontbossing teruggedraaid kan worden.

Ontbossing in het Amazone regenwoud in Brazilië. Foto: Aleksandr_Vorobev / iStock

Rama Nemani, een wetenschapper aan NASA’s Ames Research Center, legt in een verklaring uit: ‘Zodra mensen zich realiseren dat er een probleem is, zijn zij geneigd om het te repareren. In de jaren 70 en 80 was de situatie rondom begroeiing in slechte staat. In de jaren 90 realiseerden mensen zich dat en vandaag de dag is de situatie verbeterd. Mensen zijn ongelofelijk veerkrachtig. Dat hebben we in de data naar voren zien komen.’

Geniet je van groen? Dit is de top tien groene steden van Europa.

Openingsbeeld: RomoloTavani / iStockk