De 10 beste plekken om te leren duiken

Redactie Lonely Planet
De 10 beste plekken om te leren duiken

Droom je ervan te leren duiken? Het liefst bij een goeie duikschool, maar ook ergens waar in het water wat moois te zien valt? We hebben een lijst gemaakt met de ideale plekken om je certificaat te halen, van de Caraïben tot de Malediven en alles daar tussenin.

Gili Trawangan, Gili-eilanden, Indonesië

Het duiken

Indonesië beschikt over een soort aquatisch Babylon. In het warme water rondom Gili Trawangan (een stukje van Lombok) vind je meer dan 3500 zeedieren. Bijvoorbeeld de rifhaai, schildpadden, dwergachtige zeepaardjes en kleurvol koraal.

Waarom hier

De competitie tussen de verschillende Europese duikbedrijfjes (zoals Manta Dive en Blue Marlin) houdt de lesprijzen redelijk onder controle. Op dit eiland zul je op een ontspannen manier leren duiken en snorkelen.

Wanneer

Op Gili Trawangan kun je het hele jaar door leren duiken. Veel reizigers mijden echter de maanden november tot april, in verband met het regenseizoen.

Byron Bay, Nieuw-Zuid-Wales, Australië

Voedingsrijke riffen in Australië | Foto: mychadre77 / iStock

Het duiken

Slechts tweeënhalve kilometer van de kust ligt Julian Rocks, een van de beste duikplekken van Australië. Het water rondom deze vulkanische klif bestaat zowel uit tropische stromen als koudere wateren. Dit trekt een mix van zeedieren aan, zoals schildpadden, roggen, bakerhaaien en meer dan duizend andere vissoorten.

Waarom hier

De wateren ten zuiden van Byron worden alleen maar kouder. Daarnaast is deze populaire surfstad beter bereikbaar voor de meeste budgetreizigers dan het Great Barrier Reef. Byron Bay Dive Centre en Sundive bieden lessen voor redelijke prijzen aan.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken. In de zomer kun je luipaardhaaien en reuzenmanta's tegenkomen en in de winter zandtijgerhaaien. Van mei tot september heb je grote kans om bultruggen te zien.

Ko Tao, Thailand

Het duiken

Ko Tao is gelukkig niet vernietigd tijdens de tsunami van 2004. Het is een van de weinige plekken op aarde waar het mogelijk is om walvishaaien te zien (in maart en april), naast de vele tropische vissen, rifhaaien, roggen en barracuda's.

Waarom hier

In tegenstelling tot het naburige feesteiland Ko Pha-Ngan draait het in relaxed Ko Tao alleen om duiken. Nerveuze nieuwkomers kunnen rustig oefenen in de Japanse Tuinen. Bekijk van tevoren de mogelijkheden voor duiktours bij Ban's Diving Resort en Scuba Junction.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar tussen juli en september is het water het helderst. Tussen november en december zijn sommige duikplekken gesloten in verband met het regenseizoen.

Dahab, Rode Zee, Egypte

Kleurrijke riffen in Egypte | Foto: Cinoby / iStock

Het duiken

Slechts enkele stappen van het strand vandaan vind je een prachtige koraalomgeving. In Dahab kun je ontspannen duiken vlakbij de kust. Voor de gevorderde duikers is er een blauw gat.

Waarom hier

Dahab is minder chaotisch dan het algemene centrum voor duiken in Egypte, Sharm el-Sheikh. Poseidon en Big Blue worden zeer aanbevolen. Het hele jaar door is hier een zichtbaarheid van 30 meter in het water, dus de rode zee is zeker een aanrader voor beginnende duikers.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken. Toch vermijden de meeste reizigers de zinderende hitte van mei tot september.

Caye Caulker, Belize

Het duiken

Alleen vergeleken met het Great Barrier Reef van Australië lijkt het Belize Barrier Reef Reserve System klein. Het ligt minder dan een mijl van Caye Caulker vandaan en je vindt hier allerlei duikplekken: met delicate zeewaaiers tot grootse koraaltuinen. Belize's iconische grote blauwe gat, op een dag varen vanuit Caye Caulkner, is alleen bedoeld voor gevorderde duikers.

Waarom hier

Het lesgeld is vrij hoog op dit idyllische Caribische eiland, maar je leert hier dan ook duiken als de beste. Informeer naar Frenchies en Belize Diving Services.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar de perfecte omstandigheden vind je in mei. De zee kan van december tot april vrij ruw zijn.

Utila, Bay Islands, Honduras

Het duiken

Utila, toevluchtsoord voor backpackers, geeft toegang tot het zuidelijke puntje van het prachtige Mesoamerican Barrier Reef System. Overbevissing heeft invloed gehad op de vissenbevolking in dit gebied, maar nieuwe duikers zullen hier niets van merken.

Waarom hier

Het duiken is in naburig Roatan misschien beter, maar de lessen in Utila hebben een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Geef je op bij Underwater Vision of bij het Utila Dive Centre. Wanneer je toch besluit naar Roatan te gaan, is Ocean Connections een goede aanrader.

Wanneer

Je kunt het hele jaar door duiken. Maar als je tussen maart en april of tussen september en december gaat, heb je een grotere kans om walvishaaien te zien.

Santa Cruz, Galapos Eilanden, Ecuador

Het duiken

Deze archipel bevindt zich op de plek waar de stromingen van drie oceanen samenkomen. Je vindt hier niet veel koraal, maar je zult wel hamerhaaien, zeeleeuwen, schildpadden, zeeleguanen en roggen tegenkomen.

Waarom hier

Door de sterke stromingen en het frisse water kan duiken in deze omgeving een uitdaging zijn. Op de rustigste plekjes worden toch duiklessen gegeven, zoals in Puerto Ayora op eiland Santa Cruz. Geef je op bij Scuba Iguana of Macarron's Scuba.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar van januari tot mei is het weer hier het meest geschikt voor duiklessen.

Port Vila, Efaté, Vanuatu

Kijk je ogen uit in Port Vila | Foto: AH_Design_Concepts / iStock

Het duiken

Je kunt hier prachtig koraalrif bekijken of eenvoudig bereikbare wrakstukken onderzoeken. Vila vormt de perfecte warming-up voor mensen die uiteindelijk naar de SS President Coolidge willen duiken, bij Santo Island, een van de populairste duikplekken. Zodra je gecertificeerd bent kun je de bijzonderste onderwaterschatten van de wereld gaan bekijken.

Waarom hier

Deze plek is perfect voor beginnende duikers met weinig tijd. Duikplekken in Vila, waaronder Nautilus en Big Blue, geven schatduiklessen in tweeënhalve dag. Normaal gesproken zijn hier 3 of 4 lessen voor nodig.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar de meeste duikers bezoeken dit gebied het liefst tussen april en oktober. Rond deze tijd is het water namelijk kalm en helder.

De Visayas, Filipijnen

Het duiken

De Filipijnen bevinden zich in het midden van de Koraaldriehoek. Ze staan te boek als de plek met het rijkste zeedierenleven van de planeet. Er zijn hier alleen al 5000 soorten mosselen, slakken en weekdieren te vinden.

Waarom hier

De Visayas (een eilandengroep in het midden van de Filipijnen) worden omgeven door koraalrif en zijn daarom de perfecte plek voor duikers. Op Negros Island kun je vanaf het chique Atmosphere Resort duiken richting het spectaculaire Apo-rif. Als je meer zoekt naar een Expiditie Robinsonervaring moet je naar het eiland Malapascua gaan, bij Evolution. Hier kun je voshaaien tegenkomen. Bezoek het populaire eiland Borocay voor heerlijke stranden en ontspannen duikplekken. Geef je op bij Free Willy Diving op Borocay.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar van november tot juni is het water het warmst en het helderst.

North Male Atoll, Malediven

Het duiken

North Male Atoll, de best onderzochte regio van de Malediven, barst van de mooie duikplekken. Je vindt hier gezond koraal, ondanks verbleking op vele andere plekken. De overvloed aan tropische zeedieren is de grote troef van het gebied, evenals het warme en heldere water. Banana Reef, Kuda Haa en Manta Point behoren tot de populaire plekken.

Waarom hier

De meeste resorts bieden hier goede duiklessen aan, dus welke les je kiest hangt af van je accommodatiebudget. Kuredu Resort heeft het grootste duikcentrum van de regio en is daarom een geschikte keus. Als je liever alleen bent, kun je in Robinson Crusoe-stijl slapen bij Gili Lankanfushi. Dit resort werkt samen met Ocean Paradise Divers.

Wanneer

Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar de beste duikomstandigheden vind je van november tot april. Dan is de oceaan kalm en rond die tijd zijn er veel reuzenmanta's.

Checklist voordat je begint

• PADI en SSI zijn 's werelds belangrijkste duikkeurmerken. Ze worden wereldwijd erkend.
• Zoek van te voren uit of jouw duikinstructeur officieel les mag geven en of zijn/haar duikspullen in orde zijn. Controleer ook waar het dichtstbijzijnde decompressievat is, in geval van nood.
• Na het duiken moet je minstens 24 uur wachten voordat je weer mag vliegen. Zo voorkom je decompressieziekte (ook wel duikersziekte).
• Bekijk bij je duikplek naar keuze of het mogelijk is van tevoren alvast over duiken te leren via een e-learning project. Dan heb je tijdens je verblijf meer duiktijd.
• Sluit een dealtje. Veel duikcentra bieden gratis of goedkoper verblijf voor de mensen die bij hun komen duiken.

Openingsbeeld: Ultramarinfoto / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram