Curry, rijst en specerijen in Sri Lanka

Redactie Lonely Planet

Het klinkt zo alledaags, "rijst met curry", maar het is een heerlijke maaltijd. Het nationale gerecht van Sri Lanka is een immer veranderende collectie van smaken, die de vaardigheden van de kok en de rijkdom van de markten weerspiegelt.

Kom naar het land voor zijn stranden, cultuur, tempels, bergdorpjes, olifanten en meer – maar laat voldoende ruimte over voor dit verleidelijke gerecht. De keuken van de Indiase deelstaat Kerala heeft veel gemeen met die van Sri Lanka: ze doen er kokosmelk in hun curries en hebben een liefde voor vis en schaaldieren die uit de overvloedige zee gevangen worden. Hier voegen Sri Lankanen nog hetere pepers aan toe. De pittigheid wordt vaak wat getemperd voor de westerse smaakpapillen, zelfs in ogenschijnlijk "lokale" restaurants. Dus als je je eten echt authentiek pittig wilt, vermeldt dat dan bij het bestellen.

Rijst is hier een basisingrediënt, het wordt doorgaans bij iedere maaltijd geserveerd. Bij rijst met curry heb je vaak de keuze uit witte, gele of rode rijst. Op sommige plekken kun je zelf je maaltijd samenstellen vanuit een keuze aan gerechten op een buffet – dit is vaak zo bij de lunch. Op andere plekken wordt je rijst met curry geserveerd als je eigen banket van kleine gerechtjes, bestaande uit groenten, linzen, vis of vlees (vaak kip) en geserveerd met pappadoms, chutneys en sambal.

Maaltijden in Sri Lanka worden vaak geserveerd als je eigen banket van kleine gerechtjes | Foto: Malcolm P Chapman / Getty Images

Aanraders

Goede curries zijn overal in Sri Lanka te krijgen, van cafeetjes langs de weg tot hotelrestaurants en alles daartussenin. Toch geven we je graag een paar tips: 

Bij Green Cabin in Colombo (453 Galle Rd; tel. 011 258 8811) tref je een buffet waar alle andere buffetten zich aan zouden moeten spiegelen. Of begeef je onder de mensen op de markt van Pettah, bij eenvoudige doch drukbezochte plekjes als het New Palm Leaf Hotel (237 Olcott Mawatha; tel. 077 654 7611). In Ella, binnen Fort Galle in het piepkleine Spoon's Cafe (100 Pedlar St; tel. 077 938 3340), serveert een chef van een vooraanstaande familie ook een voortreffelijke curry. Als je een wat chiquere versie zoekt, probeer dan eens Fort Printers. Wat meer in het noorden is Malayan Café (36 Power House Rd; tel. 021 222 2373), tegenover het busstation van Jaffna, een aanrader.

Waar je het ook eet, rijst met curry is er in ontelbaar veel variaties. Zelfs de verschillen tussen twee koks zijn verbazingwekkend. Misschien bestaan je bijgerechten wel uit zoetzure aubergine, fluweelachtige dahl, gemarineerde kousenband, bietjes met kerrie, okra, jackfruit of bananenbloesem…

Openingsfoto: Ian Murdoch / Getty Images