Culturele diversiteit: San Diego, Californië

Redactie Lonely Planet

Badplaats in Zuid-Californië, diverse kunstenaarshaven en culturele hotspot: San Diego is zowel rijk aan avontuur als afwisseling.

San Diego draagt zijn culturele hart met trots uit. De invloeden van inheemse, Spaanse, Mexicaanse en Amerikaanse gemeenschappen die het westen van de VS hebben gevormd komen hier samen in één stad. Je ziet het aan de knapperige carnitas van varkensvlees, de haciënda’s van adobe, de zonovergoten surfcultuur en de traditionele Kumeyaay-manden.

Voor een moderne grensstad is diversiteit een gegeven; meer dan 59 procent van de bevolking wordt als minderheid beschouwd. Combineer dat met een consistent gematigd klimaat, prachtige zonsondergangen, kilometerslange wandelingen en fietstochten en tal van stranden om te verkennen, en je begrijpt waarom de inwoners van San Diego zo vrolijk zijn.

Neem Balboa Park: het bijna 500 hectare aan weelderig aangelegd natuurgebied vlak bij het centrum is een klein land op zich. Met 17 diverse musea, inclusief het spiksplinternieuwe Comic-Con Museum, meer dan 12 tuinen (de cactustuin is een aanrader) en heel veel kunst (mis het Spanish Village Art Center niet) hebben zowel bezoekers als inwoners genoeg te zien.

Even verderop staat de creatieve kant van de stad centraal in het netwerk van snel groeiende kunstdistricten. Barrio Logan Chicano Park, dat in 2020 zijn 50ste verjaardag vierde, is al langer een kern van Mexicaans-Amerikaanse kunst en cultuur. De jarenlange rol van het park als een belangrijke ontmoetingsplaats en diens associatie met activisme wordt afgebeeld in de collectie van meer dan 70 historische muurschilderingen.

Andere wijken, zoals La Jolla (‘het juweel’ in het Spaans), herbergen hoogtepunten als de Athenaeum Music & Arts Library, een ruimte voor intieme concerten en regionale en nationale artiesten.

De diversiteit van de stad komt ook tot uiting in het eten. Taco’s zijn hier tot kunst verheven en iedere local heeft zijn favoriet (Barrio Logan is het centrum van taco’s in Tijuana-stijl). Met het grootste Little Italy van het land is ook Italiaans eten hier goed vertegenwoordigd. Tot slot is er een kleine maar opkomende gemeenschap van bedrijven van zwarte ondernemers, die nog meer cultuur naar de stad brengt met smaken van Southern BBQ tot Ethiopisch.

Openingsbeeld: f11photo/Getty Images