Creatief protest op de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten

Redactie Lonely Planet
Creatief protest op de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten

Enrique Chiu heeft een missie: hij maakt de langste muurschildering ter wereld op de scheiding tussen zijn geboorteland Mexico en de Verenigde Staten om een positieve boodschap te verspreiden.

Tot nu toe wordt het project Mural of Brotherhood met open armen ontvangen. Meer dan 2600 vrijwilligers van over de hele wereld helpen hem mee zijn doel te bereiken. In het weekend staan honderden mensen tegelijkertijd de scheidingsmuur in te kleuren. 

'Soms maak ik tekeningen voor mensen die ze vervolgens zelf in kunnen kleuren, maar vaak gaan ze uit de vrije hand aan de slag en staat er na een paar uur weer een meter op de muur', vertelde Enrique. Tot nu toe is er twee kilometer ingekleurd bij Tijuana, een halve kilometer in Tecate en een halve kilometer in Mexicali. 'Ik wil de wereld veranderen zoals zoveel mensen dat willen. Op deze manier heb ik het idee dat ik het ook echt aan het doen ben. Door kunst en de hulp van mensen is het een sociale en culturele beweging geworden.'

Vanaf 2016 is Enrique begonnen met schilderen. De tekeningen zijn kleurrijk en gemaakt om op te vallen; vooral voor mensen die per voet de grens over gaan. Uiteindelijk moet de tekening 18.000 vierkante meter in gaan nemen om een plekje in het Guinness book of World Records te bemachtigen.

Vervelend nieuws voor kunstliefhebbers: Je moet binnenkort gaan betalen voor een bezoek aan het Het Metropolitan Museum of Art.

Openingsbeeld: Enrique Chiu / Instagram