Creatief Denver: kunst en muziek in The Mile High City

Redactie Lonely Planet

Misschien is het de ijle lucht, het fantastische uitzicht of het heldere bergwater, maar de inwoners van Denver zijn buitengewoon creatief en de stad bruist van de mogelijkheden om je kunstzinnige kant te ontdekken. Van maandelijkse kunstwandelingen naar designdistricten tot geologische juweeltjes die ook als ontmoetingsplaats voor muziek dienen: de kunstwereld van Denver smaakt naar meer. 

Denvers wondere wereld van beeldende kunst

Het Denver Art Museum (DAM) is de droom van iedere kunstliefhebber. Het museum bestaat uit twee unieke gebouwen met elk een interessante architectuur. Het modernistische Martin Gebouw werd ontworpen door de Italiaanse architect Gio Ponti. In dit relatief stoïcijnse bouwwerk worden de permanente collecties van het museum, over globale en Inheems-Amerikaanse kunst, tentoongesteld. Het nieuwere Hamilton Gebouw, dat doet denken aan het Fortress of Solitude van Superman, werd ontworpen door Daniel Libeskind. 

Denver | Foto: f11photo/ iStock

Sla ook zeker het Clyfford Still Museum, waar je het complete werk van kunstenaar Clyfford Still kunt bewonderen, niet over. Als één van de oprichters van het Amerikaanse Abstract Expressionisme beëindigde Still zijn connecties met kunstgalerijen in 1951. Vanaf dit moment was zijn werk nauwelijks meer in het openbaar te zien en na zijn dood werd al zijn werk compleet afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor bezit het Clyfford Still Museum 95 procent van het werk van de kunstenaar in één collectie. 

Denver heeft ook een bloeiende onafhankelijke kunstwereld, en in de meeste wijken vind je allerlei galerijen en studio’s. Het Santa Fe Arts District is oorspronkelijk de kunsthotspot van Denver, maar de Golden Triangle en RiNo maken ook in rap tempo naam voor zichzelf. 

Foto: 400tmax/ iStock

Ga op streetart-toer

Het zal je opvallen dat je overal en nergens in de stad ontzettend veel publieke kunstwerken op gebouwen en in parken ziet. Van muurschilderingen tot sculpturen: de stad is prachtig aangekleed. Doe een toer langs alle muren of zoek naar de overmaatse sculpturen (de grote blauwe beer is onze favoriet). Houd ook je ogen open voor het werk van de lokale kunstenaar Jaime Molina. Zijn spookachtige gezichten, gemixt met geometrische vormen en kleurrijke designs, zijn zeer typerend voor de “Denver kunst”. Publieke kunst is zo populair geworden dat het Denver Chalk Art Festival, wat iedere zomer plaatsvindt op het Larimer Square, nu één van de best bezochte kunstevenementen in de stad is. Het is er altijd erg druk, dus kom zo vroeg mogelijk!

Graffiti Denver | Foto: Chip Kalback/ Lonely Planet

Het beste van Devers podiumkunsten 

Denvers kunstwereld beperkt zich niet alleen tot beeldende kunst. Er zijn ook talloze podia waar uitvoeringen gehouden worden en waar ieder jaar hoogwaardige optredens op het programma staan. Het Denver Performing Arts Complex is één van de grootste centrums omtrent podiumkunsten in de VS. Hier vind je het Denver Centre for Performing Arts, het Colorado Ballet, de Colorado Symphony en de Colorado Opera. Gedurende het hele jaar zijn er in DPAC uitvoeringen en rondreizende producties in de vijf theaterzalen of op het grasveld buiten. 

Maar niet alleen deze instituties zijn belangrijk voor de kunstwereld in Denver. Hedendaags balletgezelschap Wonderbound werkt met lokale musici, de Colorado Symphony en een scala aan creatievelingen om zowel prachtige optredens als vrij toegankelijke (en gratis) repetities aan te kunnen bieden. Wie meer van theater houdt kan terecht bij Buntport Theater Company, een kleine theatergroep die interessante hedendaagse producties opvoert in een fantastische zaal. 

De muziek die schuilgaat achter The Mile High City

Het zou natuurlijk nalatig van ons zijn om de muziekwereld van Denver niet te noemen, zeker aangezien deze de muziek in het hele land blijft beïnvloeden. Wie aan Denver denkt, denkt aan het iconische amfitheater Red Rocks – van Gregory Alan Isakov tot Nathaniel Ratliffe & The Nightsweats tot The Lumineers: vele fantastische optredens werden geboren in Denver en sieren hier nog regelmatig het podium. Als je geluk hebt treedt er misschien één van je favoriete bands op in samenwerking met het Colorado Symphony Orchestra. 

Red Rocks Amphitheater | Foto Adam-Springer/ iStock

Wie enthousiast wordt van lokale bands, frisse buitenlucht en de beste food trucks in de stad moet zeker een bezoek brengen aan City Park Jazz, een evenement dat op de meeste zondagen van juni tot augustus wordt gehouden. Het is een absolute favoriet onder de locals om hier met familie en vrienden een zonnige, zomerse dag door te brengen. 

Als een old school jazzgemeenschap wat meer jouw tempo is, bezoek dan het legendarische El Chapultapec. Het opende haar deuren al in 1951 en Ella Fitzgerald heeft er opgetreden. Moeten we er nog meer aan toevoegen?

Openingsbeeld: Denver Art Museum | Foto: gnagel/Getty Images